Da li suplementi kalcijuma mogu da izazovu srčane probleme?

by | 20.03.2024
Da li suplementi kalcijuma mogu da izazovu srčane probleme?

Suplementi kalcijuma su veoma popularni jer je ovaj mineral važan za održavanje zdravlja kostiju, mišića i nerava. Ali, šta se dešava ako ga uzimamo na svoju ruku stvarajući veće količine u telu?

 

Kalcijum je važan za održavanje jakih kostiju, kao i za zdravu funkciju mišića i nerava. U prošlosti, ljudi za koje je utvrđeno da imaju nisku gustinu kostiju često su automatski dobijali suplemente kalcijuma, u uverenju da će to pomoći u održavanju njihovih kostiju.

Da li suplementi kalcijuma mogu da naštete?

Međutim, postoji ograničenje količine kalcijuma koja se može ugraditi u kosti, a preterano visok unos kalcijuma samo povećava rizik od drugih zdravstvenih problema, kao što je kamen u bubregu.

Istraživanja su takođe pokazala da uzimanje suplemenata kalcijuma može povećati rizik od bolesti koronarnih arterija i smatra se da je to zato što uzimanje tableta kalcijuma može brzo povećati nivoe u krvi, što može dovesti do taloženja kalcijuma u ​​zidovima krvnih sudova kao što je koronarne arterije.

Kako deluje na srce?

Višak kalcijuma u organizmu može imati različite efekte na srce. U normalnim okolnostima, srce koristi kalcijum da bi se kontrahovalo (skupljalo) i opustilo tokom svakog otkucaja. Međutim, prekomerna količina kalcijuma može dovesti do poremećaja u ovom procesu.

Jedan od glavnih mehanizama je prekomerno aktiviranje kalcijumskih kanala u ćelijama srčanog mišića, što može dovesti do aritmija (nepravilnih otkucaja srca). Ovo se može manifestovati kao ubrzan ili nepravilan ritam srca, što može biti opasno po život.

Takođe, prekomeran unos kalcijuma može dovesti do pojave kalcifikacija u krvnim sudovima, uključujući i koronarne arterije koje snabdevaju srce krvlju. To može povećati rizik od srčanih oboljenja.

Uglavnom, važno je održavati balans u unosu kalcijuma i ne preterivati s suplementima bez konsultacije s lekarom, posebno ako već imate srčane probleme ili rizike.

Suplementi kalcijuma i prirodni izvori

Kalcijum u hrani dovodi do mnogo sporijeg povećanja nivoa kalcijuma u ​​krvi i nije pronađena povezanost između visokog unosa kalcijuma ishranom i srčanih oboljenja. Dakle, u suštini bi  trebalo izbegavati dodatke kalcijuma u ishrani osim ako niste u mogućnosti da dobijete dovoljno kalcijuma iz hrane.

Odrasle osobe treba da imaju za cilj da imaju najmanje 700 mg dnevno i to iz hrane bogate kalcijumom kao što su mlečni proizvodi (mleko, sir, jogurt), riba  (sardine) i zeleno lisnato povrće.

Takođe, trebalo bi uzimati suplemente vitamina D, jer je to neophodno za apsorpciju kalcijuma iz hrane u vaš krvotok.

Stručnjaci savetuju sa se pre uzimanja suplemenata uvek posavetujete sa lekarom da bi se sprečili negativni efeksti suplementacije.

Iuliia Pilipeichenko / gettyimages.com