Aritmija: Prirodni tretmani koji ublažavaju simptome

by | 14.10.2023
Aritmija: Prirodni tretmani koji ublažavaju simptome

Svake godine milioni ljudi doživljavaju ove neprijatne aimptome. Aritmija se obično javlja kod osoba s koronarnom bolešću ili kod onih koji su pod stalnim stresom.

Većina slučajeva lepršanja u grudima je bezopasna, ali neke srčane aritmije su izuzetno opasne i zahtevaju hitan tretman.

Šta je aritmija?

Aritmija ili nepravilan rad srca može značiti da srce kuca prebrzo, presporo ili nepravilnog ritma. Kada je otkucaj srca prebrz, to se naziva tahikardija. Prespori otkucaji srca se nazivaju bradikardija.

Kada srce kuca električni signal se širi od vrha srca do dna, izazivajući kontrakciju i pumpanje krvi. Problem sa ovim procesom, kao što je odlaganje ili blokiranje dok putuje u ​​donje grane srca, može izazvati nepravilan rad srca. Ovo se može dogoditi ako posebne nervne ćelije koje proizvode električne signale ne rade ispravno.

Simptomi

Nasumični trenuci nepravilnog otkucaja srca su obično bezopasni, ali kada aritmije traju dovoljno dugo da utiču na to koliko dobro srce funkcioniše, mogu se razviti ozbiljniji simptomi, uključujući: umor, vrtoglavicu, nesvesticu, ubrzan rad srca,
anksioznost, kratak dah, znojenje, bol u grudima…
Tokom aritmije, srce možda neće moći da pumpa dovoljno krvi u telo, što može oštetiti mozak, srce i druge organe. Faktori rizika za razvoj srčane aritmije uključuju pušenje, konzumiranje alkohola, stres, gojaznost i upotrebu droga.

Aritmija: Prirodni tretmani

Postoji nekoliko prirodnih tretmana koji mogu da pomognu da se ublaže simptomi. Naravno, ako ih imate važno je da se obratite lekaru za pomoć i ništa ne prepustite slulaju.

1. Vagalni manevri

Vagalni manevri se koriste za usporavanje ubrzanog rada srca stimulacijom receptora u unutrašnjim karotidnim arterijama. Ova stimulacija izaziva refleksnu stimulaciju vagusnog nerva, što rezultira oslobađanjem acetilholina, neurotransmitera koji može usporiti električne impulse koji dovode do ubrzanog rada srca.

Vagalni manevri su prirodni tretmani koji se mogu uraditi pre prelaska na lekove ili druge invazivnije procedure. Postoje različite vrste manevara koje možete isprobati i zapamtite da nijedan manevar ne funkcioniše za sve.

Kašalj: Snažan i dugotrajan kašalj može stimulisati vagusni nerv. Samo jedan kašalj neće biti efikasan.
Hladni stimulans za lice: Potopite lice u hladnu vodu ili stavite led na lice na oko 10 sekundi. Ovo stvara fiziološki odgovor sličan onome što se dešava kada skočite u hladnu vodu.
Masaža karotida: Izvode se pritiskanjem ispod ugla vilice nežnim, kružnim pokretima oko 10 sekundi. Ova tehnika se ne preporučuje pacijentima sa istorijom pušenja ili onima koji imaju stenozu karotidne arterije, što je suženje karotidnih arterija.

2. Jedite zdravu hranu

Konzumiranje antiinflamatorne hrane je važno jer sadrži antioksidanse i fitonutrijente koji smanjuju preaktivan odgovor imunog sistema. Da biste poboljšali zdravlje srca, jedite sledeću hranu: voće i povrće, bilje i začine (naročito kurkuma i sirovi beli luk), mahunarke i pasulj i zdrave masti.

3. Bavite se fizičkom aktivnošću

Prednosti vežbanja uključuju poboljšanje krvnog pritiska, lipidnog profila i ukupne smrtnosti. Za one koji već imaju srčanu aritmiju, napravite plan vežbanja uz pomoć svog lekara da biste bili sigurni da se ne preterujete.

4. Prestanite pušiti

Istraživanja pokazuju da je duvanski dim najvažniji faktor rizika za koronarne bolesti i vodeći uzrok smrti. On takođe igra značajnu ulogu u razvoju srčane aritmije.

5. Održavajte zdravu težinu

Osobe s prekomernom težinom imaju veću progresiju atrijalne fibrilacije. Podaci pokazuju da stabilan gubitak težine smanjuje aritmiju i recidiv nakon tretmana.

6. Izbegavajte stresne situacije

Stres i negativne emocije su važni faktori rizika za nepravilan rad srca. Da bi se smanjio rizik od aritmije, upravljanje stresom ima veoma važnu ulogu.

7. Pijte čaj od kamilice

Kamilica je odličan izvor flavonskih antioksidanata koji mogu igrati ulogu u poboljšanju zdravlja srca. Nauka sugeriše da kamilica može ubažiti stres, anksioznost i depresiju.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

ValentynVolkov / gettyimages.com