Pelin: Superbiljka koja ubija parazite i bori se protiv raka

by | 14.10.2023
Pelin: Superbiljka koja ubija parazite i bori se protiv raka

Možda ste čuli za pelin kao sastavnim delom čuvenog apsinta, ali da li ste znali da je izuzetno lekovit i da može da pomogne mnogim zdravstvenim problemima?

Pelin se u narodnoj medicini koristio kao za čišćenje parazita iz creva, a naučna istraživanja sugerišu da može čak i da ubije ćelije raka. Čaj od pelina se takođe može koristiti za lečenje anoreksije, nesanice, anemije, nedostatka apetita, nadimanja, bolova u stomaku, žutice i lošeg varenja.

Pelin: Superbiljka za mnoge zdravstvene probleme

Biljka pelin je poreklom iz Evrope i delova Afrike i Azije, najčešće raste duž puteva ili staza. Listovi biljke sadrže smolaste čestice u kojima se čuva prirodni insekticid. Svi nadzemni delovi (stabljika, listovi i cvetovi) biljke imaju lekovitu upotrebu, a čaj od pelina se obično konzumira za niz bolesti.

Esencijalno ulje pelina sadrži najmanje 28 komponenti koje predstavljaju 93,3 posto ulja. Glavne komponente su b-pinen (23,8 procenata) i b-tujon (18,6 procenata). Pelin sadrži vitamin C, karotenoide, flavonoide, lignine, fenolne kiseline i mnoga druga jedinjenja.

Kako pelin pomaže u lečenju?

Bez obzira da li koristite čaj od pelina, ekstrakt, tinkturu ili mast, prednosti ove terapeutske biljke su ogromne.

1. Borac protiv malarije

Malarija je ozbiljna bolest uzrokovana parazitom koji se prenosi ujedom zaraženih komaraca i napada ljudska crvena krvna zrnca. Artemisinin je ekstrakt izolovan iz pelina, a naučne studije su dokazače da je efikasan protiv parazita malarije jer reaguje sa visokim nivoom gvožđa u parazitu i proizvodi slobodne radikale. Slobodni radikali zatim uništavaju ćelijske zidove maleria parazit.

2. Uništava ćelija raka

Prema nekoliko studija, artemisinin se može boriti sa ćelijama raka dojke obogaćenim gvožđem slično načinu na koji eliminiše parazite koji izazivaju malariju, što ga čini potencijalnom prirodnom opcijom lečenja raka za žene sa rakom dojke. Studije su otkrile da lekovi tipa artemisinina izazivaju smrt tumorskih ćelija i pokazalo se da imaju antiproliferativnu aktivnost na ćelijskim linijama raka.

3. Pomaže da se oslobodite parazita

Pelin se koristi za uklanjanje crevnih crva, uključujući pinvorms, okrugle gliste i trakavice. Studija na životinjama iz 2018. objavljena u Journal of Helminthologi pokazuje da je pelin indukovao paralizu crva, smrt i ultrastrukturne promene.

4. Pomaže u lečenju Kronove bolesti

U Nemačkoj studiji  dvostruko slepa studija ispitala je efikasnost biljne mešavine koja sadrži pelin u dozi od 500 miligrama tri puta dnevno u odnosu na placebo tokom 10 nedelja kod 40 pacijenata koji boluju od Kronove bolesti koji su već uzimali stalnu dnevnu dozu steroida.

Rezultati su bili zaista impresivni i sugerišu da je pelin u stanju da smanji ili eliminiše potrebu za steroidima kod pacijenata sa Kronovom bolešću. Pored toga, rezultati pokazuju da pelin ima pozitivne efekte na raspoloženje i kvalitet života, što se ne postiže drugim standardnim lekovima za ovu bolest.

5. Sadrži antimikrobna i antifungalna svojstva

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistri sugeriše da ulje pelina pokazuje širok spektar antimikrobne aktivnosti protiv nekoliko bakterijskih sojeva, uključujući E. coli i salmonelu. Druga studija je utvrdila da pelin inhibira rast Candida albicans. Ovo je najčešća vrsta gljivične infekcije koja se nalazi u ustima, crevnom traktu i vagini, a može uticati na kožu i druge sluzokože.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

kazmulka / gettyimages.com