Kefir od kokosovog mleka jača imunitet

by | 10.10.2023
Kefir od kokosovog mleka jača imunitet

Označen kao zdrava hrana 21. veka, kefir od kokosovog mleka sadrži mnoga probiotička, bioaktivna jedinjenja koje jačaju odbrambeni mehanizam tela

Kefir je ukusan probiotički napitak koji se tradicionalno pravi od zrna kefira i fermentisanog kravljeg ili kozjeg mleka. Ali, ovaj napitak se može napraviti i od kokosovog mleka.

Šta je kefir od kokosovog mleka?

Kokosov kefir je i bez laktoze i bez glutena – kokosova voda koja je fermentisana kefirnim zrncima. Ovaj kefir snabdeva creva s mnogokorisnih bakterija koje poboljšavaju imuni sistem, varenje i bore se protiv infekcija.

Kokosov kefir je odlična alternativa mlečnom kefiru za osobe koje su alergične ili imaju intoleranciju na laktozu.

Kokosov kefir unapređuje zdravlje

Ovaj zdravi napitak na više načina može da poboljša celokupno zdravlje.

1. Jača imunitet

Kokosov kefir je jedna od najboljih probiotičkih namirnica na svetu. Sadrži Lactobacillus kefiri koji pomaže u odbrani od štetnih bakterija poput salmonele i E. coli. Osim toga jača imunitet i inhibira rast mnogih predatorskih bakterija.

2. Olakšava varenje

Probiotici koji se nalaze u kokosovom kefiru su odlični za sprečavanje zatvora, obnavljaju crevnu floru i bore se protiv patogena. Takođe, oporavlja creva od neželjenih efekata uzrokovanih uzimanjem antibiotika.

Kefir od kokosove vode je takođe posebno odličan za varenje zbog laurinske kiseline koja štiti od gastrointestinalnih infekcija, virusa i još mnogo toga.

3. Lek za alergije i astmu

Živi mikroorganizmi prisutni u kefiru pomažu u jačanju imunološkog sistema da prirodno potisne alergijske reakcije i pomažu u promeni odgovora tela na sistemske tačke izbijanja alergija. Naučne studije su dokazale da kefir smanjuje inflamatorne ćelije koje ometaju pluća i vazdušne prolaze, kao i da smanjuje nakupljanje sluzi.

4. Borac protiv raka

Većina studija o raku uključivala je mlečni kefir, ali pozitivni rezultati se lako i verovatno mogu preneti na kokosov kefir jer fermentacija i rezultirajuće dobre bakterije čine kefir svih vrsta tako neverovatnim. Jedna studija (sa kefirom na bazi mleka) pokazala je da kefir može usporiti rast ranih tumora i njihovu enzimsku konverziju iz nekancerogenog u kancerogeni.

Kokosov kefir takođe može pomoći u borbi protiv raka zbog antivirusnih svojstava kokosove vode.

5. Napitak bogat kalijumom

Kefir od kokosove vode je jedna od namirnica bogatih kalijumom. U stvari, porcija kokosove vode sadrži isto toliko kalijuma kao četiri banane. Kalijum poboljšava zdravlje kostiju, snižava krvni pritiska i smanjenje rizika od srčanih oboljenja i moždanog udara.

Kako se pravi

Kokosova voda ima prirodne ugljene hidrate i šećere koji su potrebni kvascu tokom procesa fermentacije za pravljenje kokosovog kefira. Da biste napravili kokosov kefir, samo stavite zrna mlečnog kefira u kokosovo mleko, brzo promešajte kokosovo mleko drvenom kašikom, pokrijte lagano (peškirom) i ostavite kokosov kefir da se kultiviše na od 12 do 24 sata.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

KucherAV / gettyimages.com