REČ NUTRICIONISTE: NE BACAJTE STABLJIKE BLITVE I KORENAST DEO BROKOLIJA

by | 02.03.2022

Željka Dragaš, diplomirani nutricionista i konsultant mahariši ajurvede, savetuje kako da uspostavimo dobar odnos sa hranom i da snizimo holesterol, koje namirnice mogu da ublaže reumatske tegobe, a koje su važne za zdravlje creva

 

– Mnoge akutne bolesti se uz odgovarajuću ishranu, dodatke ishrani, biljne tinkture i čajeve mogu izlečiti. Važno je sa promenama u načinu ishrane početi što pre, kako bolest ne bi napredovala i prešla u hroničnu. Promenama u načinu ishrane možemo uz određenu medicinsku terapiju, i u zavisnosti od bolesti, omo­gu­ćiti stagnaciju bolesti, možemo uticati na kva­litet života, na životnu ener­giju, možemo umiriti upalne procese i, što je najvažnije, ojačati naš imuni sistem – kaže Željka Dragaš, nutricionista i konsultant mahariši ajurvede.

Kako da “zavolimo” hranu?

– Kao prijatelja, partnera, kao što razvijamo odnos prema sebi. To je odnos u kome vlada poverenje, poštovanje, ljubav i mir. Možda deluje kompliko­vano, ali nije, vrlo je jedno­stavno. Važno je da u hrani uživamo, da nam ne stvara nemir i ne predstavlja optere­ćenje, da budemo spremni za promene i hrabri da u njima istrajemo.

Na koje namirnice treba da obratimo pažnju nakon preležanog kovida? Šta štiti od tromboze koja je česta po­sledica preležanog kovida?

– Namirnice koje jačaju naš imuni sistem su namir­nice bogate antioksidansima. Voću, povrću, jezgrastom vo­ću, hladno ceđenim uljima i mahu­nar­ka­ma treba dati prednost i konzumirati ih svakodnevno. Uz izbalansiranu ishranu, preporuka je boravak u prirodi, šetnje, dovoljan unos tečnosti, u zimskom periodu suplementacija vitamina D.

Namirnice koje bih izdvojila i koje preporučujem su: nar, borovnica, šipak, zova ili crna zova, aronija, crvene jabuke, limun, šljiva, smokva, bunde­va, celer, crni i beli luk, špar­gla, prokelj, cvekla, celer. Od jezgrastog voća: orah, pekan orah i brazilski orah. Od ulja treba koristiti: hladno ceđeno maslinovo i laneno ulje, gi (prečišćen) puter, a od začina: biber, karanfilić, cimet i kurkumu.

Nakon preležanog kovida preporuka lekara je ili oba­vez­na terapija, iz ličnog iskustva, nastavak terapije lekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (kardiopirin, aspirin). Ukoliko koristite neke od ovih lekova, izbegavajte grejpfrut, pomo­randžu, đumbir, spanać, bro­ko­li, bademe. Ukoliko niste na terapiji, navedene namirnice možete konzumirati jer su prirodan izvor salicilne kiseline i sprečavaju zgrušavanje krvi.

Koju hranu bacamo, a hranjiva je?

– Hrana koju većina nas baci a zaslužuje da se nađe na na­šem jelovniku je korenast deo brokolija, stabljika blitve, lišće celera, kora jabuke i krompira i, možda najvažnije, voda u kojoj smo kuvali povrće ili voće.

Voće i povrće sadrži hidro­so­lubilne vitamine rastvorljive u vodi pa je samim tim voda u kojoj smo kuvali namirnice bogata tim vitaminima (vita­mini grupe B i vitamin C). Važ­no je dodati da je vitamin C nestabilan i da gubi dejstvo na visokim temperaturama (preko 60°C).

Zašto je važno zdravlje creva?

– Digestivan sistem je važan u celosti i naše zdravlje isklju­čivo zavisi od stanja našeg digestivnog sistema. Kada hranu koju smo uneli svarimo uz pomoć žučne kiseline i en­zi­­ma, dalja apsorpcija i iskori­stljivost hranljivih materija zavisi od stanja crevne flore. Naše tanko crevo je zaduženo za apsorpciju, debelo za sva­ko­dnevno čišćenje i izba­ci­va­nje toksina i nepotrebnih ma­terija. Veoma je važan odnos “dobrih” i “loših” bakterija. Kako bismo bili sigurni da “dobrih” bakterija ima dovoljno, preporuka je da svakodnevno unosimo fermentisane mlečne proizvode (kiselo mleko, jogurt, kefir), kiseli kupus, jabuke, banane, ovas, kakao.

Šta može da nam ublaži reumatske tegobe?

– Reumatske tegobe može da nam ublaži smanjen unos glutena ili potpun prelazak na bezglutensku ishranu, u za­vis­nosti od stanja i toka bolesti i, po ajurvedi, uvođenje male količine ricinusovog ulja u svakodnevnu ishranu. Unos probiotskih kultura i suplementacija vitamina D je poželjna. Potrebno je potpuno izbaciti industrijske i pekarske pro­iz­vo­de.

Kako sniziti holesterol prirodnim putem?

– Ukoliko je nivo holesterola povišen, potrebno je uvesti dijetetski režim ishrane i umerenu fizičku aktivnost kako bismo snizili nivo holesterola. Preporučuje se hrana bogata biljnim vlaknima, ovas, ječam, sočivo, laneno seme, zatim jabuke i jabukovo sirće, limun i morska riba. Izbegavati namirnice koje sadrže trans masne kiseline (margarin) i pripremu hrane na ulju (prženje hrane).

Zašto je čaj od virka važan za zdravlje žena?

– Virak je zeljasta biljka čiji se nadzemni deo koristi kao lekovit, osušen i pogodan za čaj, ili se koristi za pripremu kapi od virka. Virak sadrži flavonoide, organske kiseline, salicilnu kiselinu, tanine. Predstavlja moćno protivupalno i antibakterijsko sredstvo i važan je pri rešavanju problema kod žena: obilnog menstrualnog krvarenja, menstrualnih bolova i grčeva, cisti, polipa, u slučaju fibroma i endometrioza, upale jajnika, neredovnih krvarenja.

Koje namirnice ne treba mešati prema ajurvedi?

– U ajurvedskoj medicini jedna od podela namirnica je na one koje ,zagrevaju, i one koje ,hlade,. Ne preporučuje se kombinacija tih namirnica, zato što ,zbunjuje, organizam.

U istom obroku ne preporučuje se mleko koje “hladi” i so, odnosno slani proizvodi koji “zagrevaju”. Ne preporučuju se fermentisani mlečni proizvodi u kombinaciji sa voćem. Gi (prečišćen) puter je namirnica za preporuku, ali ne u kombinaciji sa medom u istoj količini.