Saznajte kako boja urina može da otkrije određene zdravstvene poremećajte

by | 28.05.2024
Saznajte kako boja urina može da otkrije određene zdravstvene poremećajte

Verovatno ne razmišljate mnogo o tome kada se radi o zdravlju, ali boja urina je takođe bitna. Ona može da ukaže na neka stanja u telu. Zato je važno da obratite pažnju na ovaj simptom.

Urin je u osnovi način na koji telo eliminiše otpad, baš kao i stolica. Zanimljivo je da boja urina može da bude u spektru od žute, smeđe i duge drugih nijansi, poput narandžaste, pa čak i plave ili zelene. Postoji niz razloga zašto bi vaš urin mogao biti različite boje. Svaka boja vam može dati nagovještaj o tome šta se unutra može dešavati.

Boja urina ukazuje na zdravstveno stanje

Dakle, koje boje treba da bude vaša mokraća? Zdrave boje urina su jasne do svetložute, žute i tamnožute. Nijansa vašeg urina tokom određene pauze u kupatilu obično zavisi od toga koliko ste vode popili tog dana. Evo šta treba da znate o značenju boje urina:

Bistra ili žuta boja urina

Voda je dominantna komponenta urina. Boja urina potiče od nusproizvoda krvnih zrnaca zvanog urobilin, koji ima žutu boju. Koliko ste hidrirani to će uticati na boju urina od bistre do svetlo žute do tamno žute, pa čak i braonkaste. (Na primer, kada se probudite nakon noći kada niste pili nikakvu tečnost, vaša mokraća može biti tamna.) Sve se to smatraju „normalnim“ bojama mokraće.

Koliko je vaš urin bistar ili žut, to takođe može biti uzrokovano lekovima, vašim navikama spavanja i onim što pijete. Na primer, ako uzimate diuretičke lekove za kontrolu krvnog pritiska, oni deluju tako što ispiraju vodu iz vašeg tela i sprečavaju ponovnu apsorpciju vode u bubrege – možda imate čist urin.

Slično tome, ako pijete kafu ujutru, diuretička priroda kafe takođe može učiniti da mokraća izgleda bistrije. Za zdravu osobu koja ima tamnožutu mokraću (ili čak i pomalo braonkastu), ovo verovatno nije razlog za brigu. Verovatno ste dehidrirani i trebalo bi da pijete više vode“, savetuje on.

Smeđi urin

Prvo, mogli biste biti dehidrirani. Čak i lagana smeđa nijansa žute mokraće može značiti da morate rehidrirati tečnostima. Međutim, tamnosmeđi urin, zarđali urin ili urin boje koka kole mogu biti znak rabdomiolize – razgradnje mišićnog tkiva koje oslobađa protein koji se zove mioglobin u krvotok, što dovodi do mogućeg oštećenja bubrega.

Rabdomioliza može biti uzrokovana teškim povredama, ali danas je poznata po tome što se dešava nakon posebno napornih vežbi (posebno onih za koje vaše telo nije uslovljeno). Pored tamnog i oštrog urina, pazite na oticanje mišića i intenzivnu bol. Ako imate simptome rabdomiolize, morate odmah da pozovete svog lekara.

Narandžasti urin

Najčešće, narandžasta mokraća se dešava ako ste započeli terapiju s određenim lekovima. Jedan od najčešćih je rifampin, antibiotik koji sve vaše telesne izlučevine pretvara u narandžastu.

Drugi je fenazopiridin, lek koji se koristi za lečenje simptoma infekcija urinarnog trakta kao što su učestalost i peckanje. Ako počnete da uzimate neki od ovih lekova, vaš lekar bi trebalo da vas upozori na ovaj veoma čudan neželjeni efekat. Verovatno će ostati jedan ili dva dana.

Drugi benigni uzroci uključuju preterano uživanje u hrani narandžaste boje kao što je šargarepa – mada ćete verovatno znati da li ste otišli ​​​​u grad na ovo povrće.

Međutim, narandžasti ili tamno narandžasti urin takođe može ukazivati na probleme sa jetrom. Funkcija jetre je da razgrađuje bilirubin. Taj bilirubin ulazi u stolicu i daje im tamnu boju. Ako imate i tamnonarandžasti urin i bledu stolicu, to može ukazivati na to da jetra ne razlaže bilirubin i da se izlučuje u urinu. Što je najvažnije, ako imate narandžasti urin i ne možete da ukažete na očigledan uzrok (npr. novi lek) i traje više od samo nekoliko dana, obratite se lekaru.

Crveni ili ružičasti urin

Ovo su najvažnije boje o kojima urologi brinu jer moraju da se uvere da ne radi o krvi. Prvo, međutim, moglo bi biti potpuno nevino. Da li ste otišli ​​u sok bar i naručili piće od cvekle? Mali procenat ljudi ima genetsku promenu zbog koje je veća verovatnoća da će razviti crveni ili ružičasti urin nakon što jedu hranu crvene boje poput cvekle, rabarbare i kupina.

Drugi relativno benigni uzrok je hematurija. Ovo je kada se bešika trlja o sebe dok trčite, što uzrokuje pojavu krvi u urinu nakon vežbanja. Ako vam se to dogodi, nemojte to odbaciti – proverite kod svog lekara da biste bili sigurni da je to ono što se zaista dešava.

Kada se pojavi crvena mokraća, urolozi takođe sumnjaju na bubrege, uretere, bešiku i prostatu. Ako postoji problem sa vašim urinarnim sistemom, verovatno ćete iskusiti i druge simptome. Na primer, ako imate kamen u bubregu, možda ćete primetiti i bol u leđima, čest nagon za mokrenjem ili pečenje sa mokrenjem.

Šta znači boja urina

Infekcija urinarnog trakta takođe može uključivati pečenje sa mokrenjem, groznicu i učestalost mokrenja. Problemi sa prostatom mogu doći sa vidljivom krvlju u urinu, kao i sa smanjenim uriniranjem i problemima sa izbacivanjem celokupnog urina kada odete.

Konačno, ružičasta ili crvena mokraća može biti znak raka. Naime, rak mokraćne bešike je četvrti najčešći rak. Ako imate vidljivu krv u urinu, morate se obratiti svom lekaru kako biste se uverili da nije UTI, kamen ili tumor.

Plavi urin

Plave ili indigo boje se ponekad daju za određene medicinske procedure kako bi se analizirao urin dok teče iz urinarnog trakta. Ovaj efekat može dovesti do toga da se plavi urin zadrži satima nakon procedure.

Ako guglate jer vaša beba ima plavi urin, znajte da postoji veoma redak genetski metabolički poremećaj koji se zove „sindrom plave pelene“, a to je kada creva ne mogu da razgrađuju triptofan na odgovarajući način, što dovodi do plave mokraće koja ostavlja mrlju iza sebe. Pozovite svog pedijatra ako vaša beba ima plavi urin.

 

Zeleni urin

Određeni lekovi mogu dovesti do zelene mokraće, kao i jedenje špargle. Vitamini B takođe mogu dovesti do zelene boje mokraće. Nijedan od ovih uzroka nije toliko važan.

Ali, zelena mokraća takođe može biti znak bakterijske infekcije, što je zabrinjavajuće. Da je u pitanju bakterijska infekcija, mogli biste imati i temperaturu i možda mlečni izgled urina. Obratite se svom lekaru ako imate bilo koji od ovih pratećih simptoma i vaš urin je zelen, beličast ili mlečnog izgleda.

Lothar Drechsel; ElMiguelacho / gettyimages.com