ZAŠTO SVI TREBA DA JEDEMO KAČAMAK

by | 13.12.2022

Kukuruz odlično utiče na peristaltiku creva i ravnotežu bakterija u našoj crevnoj flori, što znači da je dobar ne samo za varenje, već i za imunitet

Kačamak, nekada smatran siro­tinj­skom hranom, danas nam se vraća kao „čista“ egzotika. NJegova baza je kukuruzno brašno (belo ili žuto), nama dostupno i poznato kao kukuruzni griz ili palenta. Budući da ne sadrži gluten, nije samo ukusan predlog za doručak, već i jedan od najzdravijih izbora koji možemo da napravimo.

Kukuruzno brašno sadrži veliku količinu nutrijenata neophodnih našem telu, uz minerale i vitamine A, E i B grupe. Uz to, bogat je i fosforom, cinkom, kalijumom, magnezijumom, manganom i selenom. U 100 grama kačamaka nalazi se oko 380 kalorija. U toj količini je još 12,7 odsto vode, 10 odsto su proteini, 73 odsto uglje­ni hidrati, 4,3 masti i 2,3 posto celulo­za. Ugljeni hidrati i lipidi koje sadrži imaju po­zi­tiv­an uticaj na naš or­ganizam, prvenstveno na rad creva.

Utiče na varenje

Velika količina vlakana uz složene ugljene hidrate daje nam veći osećaj sitosti. Oni se sporije apsorbuju i pospešuju proces normalnog varenja u crevima. To je i najveći razlog zašto je kačamak dobro jesti, ako imamo, ali i ako nemamo probleme sa digestivnim sistemom. Kukuruz sadrži i karotenoide, koji su sa zdravim biljnim masnoćama važni za efektivnu peristaltiku creva. Sprečava zatvor i reguliše probavu.

Druge prednosti za zdravlje

Budući da sadrži zdrave masnoće, složene ugljene hidrate i biljna vlakna, kukuruz je namirnica preporučljiva za osobe koje imaju probleme sa visokim holesterolom. To je veoma važno i za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja i naše zdravije srce.

Kačamak se preporučuje bebama i deci zbog uspostavljanja zdravijeg varenja, kao i boljeg imuniteta koji je posledica čišćenja i jačanja crevne flore. Za osobe koje boluju od celijakije ili zapaljenskih bolesti creva, izuzetno je važan podatak da kukuruz ne sadrži gluten. Tako bi oboleli od Kronove bolesti i od zapaljenskih bolesti creva, ali i osobe sa dijebetesom, trebalo da uvrste kačamak u redovan jelovnik. Antioksidanti iz kukuruza sačuvaće i creva i telo od oksidativnog stresa.

 Dobar za mršavljenje

S obzirom da kukuruz, pa i ka­ča­mak imaju brojne koristi za našu bolju probavu, preporučuje se u re­duk­cio­nim režimima ishrane sa ciljem gub­ljenja kilograma. Kačamak čisti naša creva i poboljšava varenje, što je pred­uslov za zdravu ishranu, a kako ima vi­soku energetsku, a malu kalorijsku vred­nost, energija koju iz njega dobija­mo vrlo je važna u režimu redukovane ishrane.

Na internetu ćete pronaći i brojne recepte za višednevne kačamak dijete koje brzo tope kilograme. Međutim, nut­ricionisti podsećaju da je svaka previše rigorozna redukcija ishrane, posebno ako isključuje čitave grupe namirnica, štetna za naš organizam. Kilogrami se skidaju ravnomernom, izbalansiranom ishranom, umerenom fizičkom aktiv­nošću i promenom žvotnih navika.