KO SME, A KO NE BI TREBALO DA JEDE KISELI KUPUS

by | 12.12.2022

Niskokalorična namirnica, puna vitamina C, ipak sadrži dosta soli, pa se nekim hroničnim bolesnicima ne savetuje ili se preporučuje samo uz dodatni oprez

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, vitamina i minerala. Sadrži enzime koji pomažu telu da razgradi hranu na manje i lakše svarljive molekule, kako bi organizam lakše apsorbovao više hran­ljivih materija.

Jedan od glav­nih sastojaka kiselog kupusa je kuhinjska so, koja podstiče rast korisnih laktoba­cila i u isto vreme inhibira razvoj bakterija koje bi mogle da dovedu do kva­renja i propadanja proiz­voda.

Kiseli kupus je bogat vlaknima i koristan je izvor probiotičkih bakterija, a sva ova svojstva čine ovu namirnicu dobrim izborom za kontrolu holesterola. 

Kiseli kupus je izvor vitamina K2 koji pomaže u sprečavanju nakupljanja naslaga kalcijuma u arterijama,  jednim od faktora rizika za pojavu ateroskleroze.

Određeni sojevi probiotič­kih bakterija u fermentisanoj hrani mogu sprečiti simptome anksioznosti i depresije.

Da li je bezbedna namirnica ?

 Ovo povrće je bogato histaminom koji ne podnose sve osobe. Ova sups­tanca mo­že da izazove smetnje u probavnom sistemu u obliku dijareje, bolova, na­dutosti, mučnine. U težim slu­ča­jevima moguća je i glavobo­lja, otežano disanje, poremećaj srčanog ritma.

Mogu li kiseli kupus da koriste teško bolesne osobe?

 Pacijenti koji uzimaju neke  lekove, kao što su inhibitori monoamin oksidaze za tret­­man depresije i Parkinsonove bo­lesti, trebalo bi da budu oprezni ako koriste kiseli kupus. Upotreba fer­men­tisanih namirnica kod teško bolesnih osoba i pacijenata sa oslabljenim imu­nitetom sa­vetuje se samo pod nadzorom lekara i stručnjaka za ishranu.

 So je nemoguće u potpunosti ukloniti

 Kiseli kupus je namirnica sa dosta soli, koja se ne preporučuje osobama sa ­hi­pertenzijom i oštećenjem bubrega. Usled viška soli, ote­žano je i izbacivanje tečnosti,a so remeti i ravnotežu  kali­juma i natrijuma.