OČISTITE ORGANIZAM OD VIŠKA MASTI I ŠEĆERA

by | 15.12.2022

Kako biste pomogli organizmu da što lakše, bez posledica, „preživi” period preteranog unosa nezdrave hrane, obavezno u ishranu uvrstite i ove zdrave sokove

Detoks napici za mršavljenje ili čišćenje organizma, prave se od lekovitog bilja, voća i povrća bogatog antioksidansima koji ispiraju toksine, čiste creva i podstiču metabolizam. Oni, zauzvrat, pomažu i da se izgubi neki kilogram. Dugoročni efekti detoks napitaka za gubljenje kilograma nisu naučno dokazani, ali stručnjaci ističu da jeste bezbedno piti pića za čišćenje organizma zajedno sa uravnoteženom ishranom, s obzirom na to da su napravljena od prirodnih sastojaka.

Sok od cvekle i nane

 Potrebno je: cvekla srednje veličine, šaka listova nane i prstohvat soli. Cveklu iseckajte na kockice i ubacite u blender. Dodajte nekoliko listova mente i prstohvat soli. Dobre sve promešajte i popijte sok dok je svež. Cvekla ima malo kalorija i mnogo vlakana, a ishrana bogata vlaknima pomaže u kontroli apetita i smanjenju težine.

Sok od krastavca i limuna

Za ovaj napitak potreban je svež salatni krastavac i nekoliko svežih limunova. Oljuštite krastavac i u sokovniku napravite 750 ml soka od krastavca. Iscedite nekoliko limunova kako biste dobili 250 ml limunovog soka. Oba soka pomešajte i stavite u staklenu flašu ili bokal. Ovaj sok najbolje je piti na prazan želudac ili 20 minuta pre jela. Ukoliko niste navikli da pijete sokove, ovaj tretman čišćenja organizma počnite da primenjujete uz jednu čašu napitka na dan. Sokovi od voća i povća mogu da se mešaju sa jogurtom ili surutkom, a svaki sok može da se pretvori u supernapitak ako mu se doda kašika ulja od semenki lana bogatog omega-3 masnim kiselinama.

 Napitak od meda, limuna i đumbira

 Za ovaj napitak za čišćenje organizma od viška masti i unetog šećera potrebno je: pola limuna, kašika meda, cen­ti­metar korena đum­bi­ra i čaša tople vode.

Zagrejte čašu vode, ali nemojte da je kuvate. Zgnječite i ispasirajte koren očišćenog đumbira. Dodajte limunov sok, zdrobljeni đum­bir i med u čašu tople vode. Na­pitak popijte dok je još topao, najbolje ujutru, pre jela. Ispijanje ove mešavine ujutru olakšava čišćenje organizma, a možete se osećati manje naduveno i aktivnije tokom dana. Ovo piće takođe pomaže u jačanju me­ta­bo­liz­ma tela. Med takođe može da pomogne u suzbijanju apetita i  gubitku težine.

Sok od pomorandže i šargarepe

Za sok uz koji, osim što mo­­žete da očistite or­ga­nizam, možete i da smr­šate, potrebno je: po­mo­ran­­dža, šargarepa, kašika meda, lišće svežeg korijan­dera, voda i led (po želji).

Narežite šargarepu i olju­štite pomorandžu. Isecite ih u sokovniku i dodajte kašiku meda. Na kraju sta­vite malo listova korijan­dera i malo vode. Dobro sve promešajte. Pre ispijanja soka možete da dodate led, ako želite. Pre­dnosti ovog soka su te što je šargarepa bogata beta-ka­ro­te­nom i prepuna je vlakana, a zna se da hrana bogata vla­knima povećava sitost i sma­njuje osećaj gladi. Ova­ko se smanjuje apetit, što dovodi do gubitka težine. Po­mo­randže su prepune vi­tamina C, a adekvatan nivo vitamina C olakšava sa­go­revanje više masne mase. Vitamin C je obrnuto po­ve­zan sa telesnom masom.