IZBORILA SAM SE SA BOLNIM CIKLUSOM I POLICISTIČNIM JAJNICIMA

by | 15.12.2022

Andrijana Simović otkriva kako je naučila da se oseća dobro u svojoj koži

Vremenom je Andrijana Simović naučila da bude „na ti“ sa svojim telom. Dugo je, kaže, pokušala da osvesti da njeno telo nije njena kazna već rezultat rada na sebi.

– Telo je odraz načina života, navika i truda koji ulažemo. Pro­menila sam prioritete i po­čela da učim da se bolje osećam u svojoj koži.  Ova pro­mena je zahtevala vreme, trud, veliku želju i izgrađenu disciplinu. Ali, to se sve nauči kad imamo cilj koji je vredan, kaže naša sagovornica. 

Kako ste uspeli da smršate 14 kg za tri meseca? 

– Kilograme sam izgubila tako što sam ishranu obogatila proteinima i fokusirala se na visok unos vlakana. Kako sam tad jela pretežno vegetarijansku hranu i ribu, svaki obrok je sadržao povrće uz dodatak ribe (tunjevine, najčešće) i mladi sir. Danas sam svesna raznih pro­pusta koje sam imala tad – ne­dovoljni unos žitarica, kao izvora vitamina B i raznih mi­ne­rala, nedovoljno kvalitetnih masti u ishrani… Tada je fokus bio samo na mršavljenju i smr­šala sam uspešno, sa minimalno brige o svom zdravlju.

Šta se dogodilo nekoliko godina kasnije kada ste vratili meso u ishranu?

– Meso sam vratila nakon sedam godina jer sam počela sa redovnim treninzima u teretani i osećala da mi treba više kvalitetnih proteina. Ta promena je bila odlična i došla je u pravom trenutku. Biti ve­getarijanac ima svoje prednosti, ali svaka ishrana ih ima. Ključ­no je slušati svoje telo i dopus­titi mu da pravi promene ako mu tako prija. Promene koje sam osetila su bolji oporavak mišića, veća sitost nakon obro­ka, manja kalorijska vred­nost obroka, a ispunjen unos proteina.

Kako ste se izborili sa neredovnim i bolnim menstru­acija­ma, policističnim jaj­nici­ma, strahom od hrane i društ­venih događaja? 

– Odlaskom kod ginekologa i endokrinologa i proverom svih hormona, za početak. U ishranu sam ubacila dovoljnu količinu masti jer su one, same po sebi, regulatori hormona. Kad su hormoni sređeni – telo je zah­valno i sarađuje. Bolne men­strua­cije i policistični jajnici česta su pojava kod devojaka. Bolovi su blaži uz kvalitetnu ishranu i redovnu fizičku ak­tivnost. Takođe suplemen­ta­cija uljem noćurka, maka prahom i omega 3 masnom kiselinom mogu da budu od pomoći. Strah od hrane se javlja posle dijete. Kad telo izgladni tera nas na prejedanje. Posle prejedanja grize nas savest i plašimo se situacije kad opet sednemo sami sa hranom. Ukoliko je ishrana izbalansirana i nismo gladni, neće doći ni do prejedanja.

Kako se danas hranite?

– Danas slušam svoje telo. Ne plašim se hrane, viška kilograma, slatkiša, niti bilo čega. Hrana je tu da bih živela i da bih, ponekad, uživala. Naj­češ­će jedem povrće, voće, žita­rice, nemasno meso i ribu, mas­linovo ulje uz salate i orašaste plodove. Zvuči dosad­no i jed­no­lično, ali zaista ima milion preukusnih kombinacija. Ishra­nu pripre­mam unapred i uvek imam pripremljene obroke. Ta­ko mi je mnogo lakše – kad sam gladna samo zagrejem jelo i pojedem.

Šta savetujete devojkama koje žele da dovedu svoju liniju do perfekcije?

– Prefekcija ne postoji. Svaka devojka ima svoju građu i može da se potrudi da iz tela izvuče najbolje. Svakako, najvažnije je da nema epizode prejedanja i gladovanja. Trening tri do pet puta nedeljno, preporuka je da bude težinski. Telo će dati ono­liko koliko mu pružimo, ali mo­ramo da budemo nežne prema sebi.

Kako izbeći emotivno prejedanje?

– Redovnim i izbalansiranim obrocima. Kao što sam pome­nula, kad nema gladi, nema ni prejedanja. Emocije se ne leče hranom. Leče se razgovorom sa terapeutom, knjigama, pisanjem dnevnika. Ipak, većina devojaka se prejeda “džank fudom” ili slat­kišima i dobija trenutno za­dovoljstvo. Nažalost, situacija posle prejedanja je još gora. Hrana nije namenjena za zloupotrebu.

 Navedite primer jelovnika za jedan dan.

Doručak: hleb od integralnog brašna, dva jajeta, mladi sir, paradajz.

Ručak: žitarica po izboru (pirinač, kinoa, proso…), šnicla pilećeg filea, grilovano povrće i šopska salata.

Večera: velika obrok salata od zeleniša, badema, kukuruza i tunjevine sa prelivom od grčkog jogurta i maslinovog ulja.

Užine: (rapoređene tokom dana): dve porcije voća, integralne pločice sa kikiriki puterom i šolja kakao napitka (sa medom/stevijom/eritritolom).