ZAŠTO SU SUVO VOĆE I ORŠASTI PLODOVI BOLJI IZBOR OD ENERGETSKIH PLOČICA?

by | 23.08.2023
zasto-su-suvo-voce-i-orsasti-plodovi-bolji-izbor-o_zasto-su-suvo-voce-i-orsasti-plodovi-bolji-izbor-od-energetskih-plocica.jpg

Zdravlje se smatra kao ultimativno blago za sreću i dugovečnost pogotovo nakon pandemije.

ZAŠTO SU SUVO VOĆE I ORŠASTI PLODOVI BOLJI IZBOR OD ENERGETSKIH PLOČICA?  

Sve je više osoba koji vode računa o zdravlju i uvođenje zravih navika smatraju neophodnim. Shodno tome, tržište je prepuno proizvod za jačanje imuniteta, pa izemeđu ostalog i energetskih pločica. Međutim, stručnjaci tvrde da su bolja opcija suvo voće i orasi.

Suvo voće ili energetske pločice

Iako su energetske pločice preoune vitamina i minerala koje ispunjavaju dnevnu potrebu, stručnjaci sugerišu da prednost treba dati prirodnim olodovima. Na primer, orašasti plodovi s obiljem hranljivih materija ne samo da pozitivno utiču na opšte blagostanje, već služe i kao odlična alternativa energetskim pločicama. Osim toga, smatraju boljom i zdravijom alternativom energetskim pločicama. Naravo, oni i pojašnjavaju zašto prednost imaju prisodni plodovi.

Zašto je suvo voće bolja opcija

Ovo su neki od rauloga zašto prednost treba dati voću i orašastim plodovima:

Sadržaj šećera: Energetske pločice često sadrže zasićene masti i šećere, koji se prvenstveno koriste za produženje roka trajanja i zadovoljavanje ukusa ljudi, a ne za unapređenje opšteg blagostanja.

Značajna razlika se javlja kada se uporedi sadržaj šećera u energetskoj pločici sa onim u suvom voću i orašastim plodovima. Orašasti plodovi sadrže šećer, ali se smatraju “dobrim šećerom” u poređenju sa “lošim šećerom” u energetskim pločicama. Šećer u energetskim pločicama se često obrađuje i naše telo lakše apsorbuje. Ova brza apsorpcija može povećati nivo lipida u krvi, potencijalno doprinoseći kardiovaskularnim problemima.

S druge strane, šećer u suvom voću, koji je u svom prirodnom obliku, manje je verovatno da će izazvati takve probleme, što ga čini zdravijim izborom za one koji brinu o svom zdravlju.

Bogatstvo hranljivih materija: Dok su energetske pločice formulisane da zadovolje specifične nutritivne potrebe i mogu da sadrže dodatne vitamine i minerale, njihov sadržaj hranljivih materija značajno varira. Neke energetske pločice mogu takođe da sadrže konzervanse, potencijalno narušavajući ravnotežu između kalorija i esencijalnih hranljivih materija, što dovodi do manje idealnog izbora u ishrani.

Nasuprot tome, orašasti plodovi su poznati po svom profilu prepunom hranljivih materija, koji sadrže kalijum, magnezijum, kalcijum, cink, fosfor i vitalne vitamine kao što su vitamin A, D, B6, K1 i E. Štaviše, nekoliko prirodnih orašastih plodova mogu efikasno uspostaviti ravnotežu između gustine kalorija i nutritivnih potreba i stoga su bolji izbor za opšte blagostanje.

Uticaj na zdravlje: Energetske pločice su postale zgodna zamena za doručak ili grickalice, ali njihove skrivene zdravstvene implikacije ostaju zabrinjavajuće. Ove pločice mogu negativno uticati na varenje, dijabetes i kontrolu težine i doprineti raznim zdravstvenim problemima u zavisnosti od sastojaka koji se koriste.

Nasuprot tome, orašasti plodovi nude zdraviju alternativu svojim bogatim sadržajem nezasićenih masti, vlakana i antioksidanata. Konzumiranje orašastih plodova može pozitivno uticati na nivo holesterola i pružiti druge zdravstvene beneficije.

Prelazak sa energetskih pločica na orašaste plodove pune hranljivih sastojaka može biti mudar izbor za unapređenje opšteg zdravlja i sprečavanje bolesti.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: SMarina / gettyimages.com