DA LI VAM JE POTREBNA DIGITALNA DETOKSIKACIJA?

by | 23.08.2023

Stručnjaci kažu da previše vremena ispred ekrana može imati negativan uticaj na naše zdravlje

DA LI VAM JE POTREBNA DIGITALNA DETOKSIKACIJA?  

Digitalna detoksikacija je pojam koji označava da se sklonite od digitalnih uređaja, a da to opet ne izazove osećaj stresa – i da niste slučajno nešto propustili.

Šta znači digitalna detoksikacija?

Činjenica je da ljudi mnogo vremena provode za svojim digitalnim uređajima. Stručnjaci sugerišu da previše vremena provedenog isped ekrana može imati negativan uticaj na naše raspoloženje, odnose, obrasce spavanja i opšte zdravlje.

Zato se savetuje da se udaljimo od njih na neko vreme, ali da to ne izazove stres i frustraciju jer šta ako je stigao neki hitan mejl ili ćemo propustiti nešto na drštvenim mrežama. Ipak, zdravlje je na prvom mestu, zato je našem telu potrebno da ga oslobodimo od silnih ekrana.

Digitalna detoksikacija: Četiri načina koja neće izazvati stres

1. Uhvatite jutarnje trenutke samo za sebe

Jako je važno da uvedete ovu jutarnju rutinu kako biste započeli dan pun onergije. Dakle, kada ustanete nemojte posegnuti za telefonom. Umesto toga pijte kafu u miru i tišini, otiđite u kratku šetnju ako imate priliku. Ili radite jogu, čitajte knjigu, pišite dnevnik. Uživajte u jutarnjim trenucima samo za sebe i nemojte razmišljati o polsu. Cilj je da budete prisutni u sadašnjem trenutku i da uživate u njemu pre nego što se pozabavite dnevnim obavezama.

2. Iskoristite vikende

Kada dođe petak veče, pokušajte da isključite svoj radni računar — i poslovnu e-poštu na telefonu — i ostavite ga isključenim za ceo vikend (naravno, ako vam posao dozvoljava). Još jedan savet: Prebacite telefon u režim rada u avionu dok jedete ili gledate filmove s porodicom. Na taj način ćete moći da se fokusirate na razgovore s ukućanima. Uvek možete kasnije da proverite da li ste propustili važne pozive, poruke ili e-poruke.

3. Stvorite nove navike

Neprestano proveravanje e-pošte, tekstova i društvenih mreža je nezdravo. Odvojite od svojih digitalnih uređaja kad god je to moguće. Pokušajte da se probudite uz običan budilnik, umesto da koristite alarm telefona. Bonus: Držanje telefona podalje od kreveta znači da ste manje u iskušenju da ga proverite neposredno pre spavanja ili čim se probudite. Takođe, dajte sebi određeno vremensko ograničenje da budete na društvenim mrežama — i držite ga se.

Umesto da jedete ispred računara dok radite, iskoristite ručak kao priliku da sednete i uživate u hrani bez ometanja. Takođe, kod kuće doručkujte ili večerajte bez gledanja u ekran.

4. Provodite više vremena napolju

Iskoristite drugu vrstu povezivanja tako što ćete izaći napolje na svež vazduh – vaš um i telo će vam biti zahvalni. Osim toga, istraživanja pokazuju da provođenje vremena u prirodi pomaže u smanjenju stresa.

Digitalna detoksikacija je pametan način da promenite prioritet svog vremena i fokusirate se na ono što vam je važno, uključujući porodicu, odnose i opšte zdravlje i dobrobit. Vredi probati.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: monkeybusinessimages / gettyimages.com