ZAŠTO SU LIMUNOV SOK I ČAJ SAVRŠEN PAR

by | 20.08.2021

Idealne kombinacije hrane (prvi deo)

 

Nekada i najbolje namirnice ne vrede same po sebi, jer bez odgovarajuće kombinacije nisu u stanju telu da ponude dovoljne količine vitamina i minerala. Smatra se da, na primer, kombinacija badema i jogurta jača kosti, dok riba prelivena belim lukom deluje protivupalno. Kombinacija je mnogo, samo ih je potrebno upoznati. Nećete pogrešiti ako na tanjiru imate više različitih vrsta voća ili povrća, zdravih masti i proteina.

 Limun i čaj

Katehini su jedinjena koja čaju daju prepoznatljiv ukus, imaju antioksidantno dejstvo, što znači da se bore protiv oksidantnog stresa neutralizacijom slobodnih radikala. Katehini su nestabilni u neutralnom ili nekiselom okruženju kao što su naša creva, kažu dijetetičari. To znači – ako pijete samo čaj, katehini će se brzo razgraditi u crevima, bez dalje apsorpcije. Vitamin C ima ulogu da kiseli crevnu sredinu i tako sprečava razgradnju katehina. Na taj način, katehini se bolje apsorbuju u crevima i imaju maksimalan antioksidantni efekat. Klasična kombinacija limunovog soka i čaja zato je savršen spoj.

Mleko i vitamin D

Kalcijum ima presudnu ulogu za zdravlje kostiju. Ipak, sam po sebi, kalcijum ne može mnogo da uradi bez vitamina D. Bez dovoljno vitamina D, moći ćete da apsorbujete samo 10-15% kalcijuma. Nije neophodno da u istom obroku unosite i vitamin D i kalcijum. Vitamin D rastvorljiv je u mastima, skladišti se dugo u masnom tkivu, pa telo uvek ima na raspolaganju malo vitamina D. Dobre kombinacije su brokoli sa ribom bogatom vitaminom D, kao što su losos i tuna, baš kao i pečurke i sir.

 Vitamini rastvorljivi u mastima i masti

Telo skladišti vitamine A, D, E i K u masnom tkivu. Ovim vitaminima su neophodne masti iz hrane kako bi ih organizam iskoristio na najbolji način. Birajte “dobre” nezasićene masti, kao što su omega 3 i omega 6 masne kiseline koje mogu pomoći u snižavanju nivoa LDL “lošeg” holesterola i visokog krvnog pritiska, dva glavna faktora rizika za nastanak srčanih bolesti. Kombinacije su bezbrojne – vitamina rastvorljivih u mastima ima dosta u voću i povrću, dok se nezasićene masti mogu naći u hrani poput masne ribe, orašastih plodova i semena. Neke namirnice čak prirodno sadrže i masti i neke vitamine rastvorljive u mastima, poput jaja, koja su bogata i nezasićenim mastima i vitaminom A.

 Ugljeni hidrati i proteini

Kombinacija ugljenih hidrata i proteina garantuje sitost i energiju posle fizičkog napora. Ugljeni hidrati, uključujući voće i povrće, razlažu se na glukozu, osnovni izvor energije za naše telo. Normalno je da se povećava nivo šećera u krvi, ali to ne bi tre­balo da bude brzo. Ti brzi naleti šećera u kr­vi mogu tokom vremena dovesti do re­zis­ten­cije na insulin i visokog nivoa glukoze u krvi i povećati rizik od dijabetesa, ukazuju doktori.

Proteini se sporije razgrađuju od ugljenih hidrata i tako pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Dobar spoj su ovsena kaša, uz dodatak jaja, a cilj je udružiti složene ug­ljene hidrate sa nemasnim proteinima. Lošom proteinskom kombinacijom smatra se mešanje više različitih izvora proteina, kao, na primer, jaja i mesa, sira i jaja, mesa sa sirom. Dobre kombinacije su namirnice bogate proteinima, kao što su meso, riba, jaja, sir, mlečni proizvodi i povrće, osim krompira.