NEODOLJIVA REČ LETA: MOHITO

by | 19.08.2021

Savršen letnji koktel ima čak devet prednosti (ako ga pijete na pravi način)

Mohito je vrsta koktela napravljena od ruma, svežeg soka limete i listova mente. Služi se hladan i zato čini savršeno letnje osvežavajuće piće. Osim toga, mohito ima i nutritivne vrednosti:

Odličan izvor antioksidanasa
Antioksidansi su jedinjenja koja se bore protiv slobodnih radikala,  dobri su  za srce i neka neurodegenerativna stanja poput Alchajmerove bolesti i demencije. Nana je, na primer, odličan izvor antioksidanasa, a listovi mente su glavni sastojci ovog koktela. Osim toga, sok od limete je odličan izvor vitamina C koji je još jedan snažan antioksidans koji se nalazi u ovom koktelu.

Jača imunitet
Sok limete je odličan izvor vitamina C, a jedna od glavnih karakteristika ovog vitamina je jačanje imuniteta.

Podstiče zdravo varenje hrane
Kombinacija nane i soka limete omogućava zdravo varenje.
Stručnjaci kažu da nema ukusnijeg načina da se poboljša varenje nego ispijanjem čaše ovog koktela posle obilnog ručka.

Odličan za kožu
Leto podrazumeva i izlaganje kože suncu. Koža uvek mora da se zaštiti od štetnog izlaganja sunčevim zracima, ali čaša koktela bogata vitaminom C može da obezbedi i zaštitu iznutra tako što proizvodi kolagen kako bi se osigurala čvrstina kože.

Sadrži kalcijum
Mohito takođe sadrži prilično veliku količinu kalcijuma, jer su listovi nane odličan izvor minerala. Kalcijum je zapravo važniji za žene nego za muškarce, jer sprečava stanja poput osteoporoze u menopauzi.

Podiže raspoloženje
Uopšte nije tajna da su sva alkoholna pića dobri pojačivači raspoloženja, ali ovaj napitak sa dodatkom šećera može dati nešto više od boljeg raspoloženja, kao i dodatnu energiju, koja je potrebna za uživanje u letu. Naravno, kao i sva druga pića treba ga konzumirati u umerenim količinam, kako bi uživali u svim njegovim zdravstvenim blagodetima.

Protivnik lošeg daha
Nema bolje kombinacije od mešavine ruma, nane i svežeg soka limete za borbu protiv zadaha. Rum, menta i svež sok od limete sadrže odlična antibakterijska sredstva koja mogu ubiti sve bakterije – izazivače lošeg mirisa u vašem dahu.

Ukusan način borbe protiv dehidracije
Zdrav metabolizam znači da je vaše telo potpuno hidrirano. Tokom leta, telo će lako izgubiti tečnost neophodnu za metabolizam. Osim dovoljne količine vode, tu je i koktel koji može da pomogne da ostanete hidrirani, čak i pod vrelim letnjim suncem.

Ko treba da pazi 
Iako je bogat kalcijumom i folatom, iz mešavine soka limete i listova nane, ipak, trudnice bi trebalo da ga izbegavaju, jer sadrži rum – alkohol.
Oni kojima je dijagnostikovan jedan od tipova dijabetesa trebalo bi da izbegavaju ovu vrstu pića.
Listovi nane, takođe, sadrže jedinjenje koje može izazvati žgaravicu kod onih koji imaju osetljiv želudac.

 

 

Tagovi: