ZAŠTO NIJE DOBRO DA ZALOGAJE ZALIVATE VODOM I UZ MESO JEDETE HLEB

by | 20.04.2022

Pogrešno kombinovanje namirnica izaziva probavne tegobe 

Pogrešno kombinovanje namirnica izaziva probavne tegobe i nadutost, a najčešće greške su mešanje voća sa ugljenim hidratima i skroba i životinjskih proteina.

Šta ne bi trebalo da mešate?

Voće i ugljeni hidrati

Nemojte mešati voće sa ugljenim hidratima ili proteinima. Voće je najbolje jesti samo jer daje energiju i održava nas sitim.

Voće brzo prolazi kroz probavni sistem. Kada mešate voće s hranom koja se duže vari, kao što su meso ili žitarice, voće u želucu ostaje duže i počinje da fermentira –  ponaša se  kao šećer.

Voće jedite 30 do 60 minuta pre jela. Kada se voće jede pre jela na prazan želudac, ono će pripremiti probavni sistem na ono što ga čeka. Ako ćete voće jesti nakon jela, pričekajte barem tri sata.

 Životinjski proteini i skrob

Kada životinjske proteine jedete uz ugljene hidrate, otpuštaju se različiti probavni sokovi. Proteini će truliti, a ugljeni hidrati fermentirati. Rezultat su nadutost i gasovi.

 Mešanje proteina i ugljenih hidrata jelo čini nezdravim. Ako niste primetili da ovakve kombinacije hrane uzrokuju probavne tegobe, slobodno nastavite.

 Mešajte životinjske proteine ili skrob s povrćem. A ako ipak želite da mešate životinjske proteine sa skrobom, definitivno na tanjir dodajte lisnato zeleno povrće kako biste smanjili negativne nuspojave.

 Masti s pogrešnom hranom (masline sa hlebom, tunjevina i majonez)

Varenje ovakvih kombinacija može da izazove probavne tegobe. Velika količina masti u kombinaciji s proteinima usporava varenje. Masti i ulja se  kombinuju zavisno od stanja organizma pojedinca.

Koristite male količine masti i odaberite suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje, naročito dok kuvate povrće, žitarice i proteine. Uz masti najbolje ide zeleno lisnato povrće.

 Tečnost s jelom (voda ili sok tokom jela, čaj odmah nakon jela)

Voda napušta želudac u roku od 10 minuta. Sok u roku od 15 do 30 minuta. Svaka tečnost će smanjiti oslobađanje enzima koji su potrebni za razgradnju proteina, ugljenih hidrata i masti.

 Najmanje 10 minuta pre jela popijte koliko god vode želite. Nakon jela pričekajte barem sat vremena pre nego posegnete za bilo kakvom tečnošću.