POBEDITE PROLEĆNU ANEMIJU

by | 19.04.2022

Recepti sa medom i lekovitim biljem prva su pomoć kod prolećnog umora i malokrvnosti

SIRUP ZA MALOKRVNOST

SASTOJCI: Dve šake mlade koprive, pola teglice meda, limun

PRIPREMA: Vrhove koprive odrežite (prva tri lista), operite i sitno naseckajte. U staklenu posudu stavite pola teglice meda, dodajte koprivu i malo limunovog soka. Promešajte i držite na sobnoj temperaturi tri do osam dana (dok med ne promeni boju). Sve stavite u teglicu i držite u frižideru. Konzumirajte jednu kašičicu dnevno posle jela.

 ELIKSIR SA KURKUMOM

SASTOJCI: Petnaest svežih listova i stabljika mladih kopriva, tri kašike kurkume, kilogram meda.

 PRIPREMA: Operite i osušite koprivu. Koristite sokovnik da dobijete sok od koprive. Pripremite šoljicu soka od koprive i tri šoljice meda. Sipajte sok u posudu zajedno sa medom, dodajte kurkumu i dobro promešajte. Dobijenu smesu ostavite u frižideru ili u tamnom suvom prostoru. Pijte dva puta dnevno dve kašičice razmućene u čaši vode – po mogućnosti tople.

 SEME KOPRIVE, MED I ORASI

SASTOJCI: Pola kilograma cvetnog meda, četiri limuna srednje veličine, sto grama semenki koprive, trista grama oraha.

PRIPREMA: Prvo se samelju seme koprive i orasi. U usitnjeno seme i orahe dodajte isceđen sok od limuna i trista grama meda. Mešajte dok se ne zgusne. Odlažite u frižider i uzimajte po jednu kašiku pošto ustanete iz kreveta. Ukoliko želite da ovaj lek koristite u lečenju anemije, u smesu možete dodati i iseckanu stabljiku koprive (prethodno skuvanu ) kao i lišće.

MED, KAKAO I SEME KOPRIVE

SASTOJCI: Pola kilograma meda, sto grama semenki koprive, tri kašike kakaoa

PRIPREMA: Pomešajte sve navedene sastojke i konzumirajte po kašičicu tri puta dnevno, pola sata posle jela.