DA LI SODA BIKARBONA MOŽE DA ZAMENI PRAŠAK ZA PECIVO?

by | 19.04.2022

Kada i kako se koriste česti sastojci slatkih i slanih recepata

Pojedini ljudi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona ista stvar pa ih često upotrebljavaju u istu svrhu.

 Ipak, korisno je znati da su različiti po hemijskom sastavu i da ne mogu jedno drugo zameniti – imaju drugačiju svrhu i delovanje.

 Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje. U receptima sa portala na engleskom jeziku, pronaći ćete je pod nazivom “baking soda”, pa mnogi misle da je isto što i prašak za pecivo, odnosno “baking powder”.

Soda bikarobona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljen-dioksid, pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup ili limunov sok.

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tečnost. Nije ga potrebno mešati s kiselim namirnicama jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i vazdušastu teksturu pečenih namirnica, najčešće kolača.

Dakle, soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahteva. Zato imajte na umu kada pečete kolače i koristite sodu, da morate da dodate i neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali.