ZAŠTO JE PAPRIKA BOLJA OD LIMUNA

by | 17.10.2021

Tri zlatna razloga da se ove jeseni nađe na našem tanjiru

 

Prema mišljenju nutricionista paprike imaju brojne zdravstvene prednosti, koje ne bi trebalo zanemariti. Osim primamljivog ukusa, imaju i posebne lekovite osobine zbog kojih su dobrodošle za svaki obrok. 100 g sveže crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljenih hidrata, 1 gram belančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana.

Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana, vitamina B2, pantotenske kiseline, niacina i kalijuma, vitamina K, mangana, vitamina B i magnezijuma.

Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže i preko 30 nutrijenata iz grupe karotenoida. Sinergija vitamina C i A, karotenoida i likopena paprici daje antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.

Ovo hrskavo povrće sadrži vitamin A koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju i radi na sprečavanju makularne degeneracije.

Sve paprike osiguravaju dovoljnu količinu vlakna, nešto gvožđa i folne kiseline koje pomažu da održite zdravlje creva, zdrav kardiovaskularni sistem i pravilnu prirodnu detoksikaciju.

Crvena paprika je takođe bogata vitaminom C i raznim karotenoidima koji deluju kao antioksidansi i pospešuju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema. Žuta, odnosno narandžasta paprika osigurava beta-karoten, antioksidativni oblik vitamina A, vitamin C i kalijum.