VREME JE ZA MUŠMULE

by | 17.10.2021

 Čaj, džem i liker podižu imunitet, regulišu rad creva, snižavaju nivo holesterola

 

Mušmula je poznato još kao i divlja kruščica, uzgaja se više od 3000 godina. Iako je u pitanju biljka čiji su plodovi ukusni i lekoviti, a koja je svoje mesto našla čak i u Šekspirovom najpoznatijem romanu o Romeu i Juliji.

Mušmula obiluje kombinacijom vitamina A, C i kompleksom vitamina B1 i B2, ima dosta proteina, tanina, pektina, prirodnih organskih kiselina uz nizak nivo ugljenih hidrata. Što se minerala tiče, bogata je kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem.

Još u doba Starog Rima je bilo poznato da ovaj sladak plod smiruje stomak i uklanja sve tegobe u želucu.
Danas se mušmula kao lek koristi i protiv problema sa varenjem, pa može da se smatra prirodnim diuretikom i laksativom i kao takvu je možete jesti kako biste regulisali rad creva.

Osobama koje imaju problema sa jetrom i  bubrezima savetuje se da redovno konzumiraju ovo voće. Naime, mušmula zdravlje ovih organa unapređuje tako što obezbeđuje bolju hidrataciju, kao i detoksikaciju. Time omogućava da se kroz urin eliminišu otrovi iz organizma, ujedno se smanjuje nivo holesterola u krvi što veoma povoljno utiče na celokupno zdravstveno stanje.

Ovo voće je veoma ukusno i kao takvo može da se konzumira sveže, a neretko se može pronaći i u vidu soka, čaja, ali i marmelade i likera. 

Čaj od mušmule je koristan i preporučuje se da ga dva puta dnevno piju oni žele da reše problem kao što je vrtoglavica, infekcija usne duplje i grla, a veoma je efikasan i za lečenje impotencije kod muškaraca.

Nevolje koje uzrokuje krvavljenje desni lako mogu da budu izbegnute ukoliko nekoliko puta dnevno ispirate usta ovim napitkom, a na isti način ćete sebi na prirodan način obezbediti svež i prijatan dah.

Pošto mušmula biljka sadrži kalorije u zanemarljivo malim količinama, sasvim je bezbedna za konzumaciju ukoliko se pridržavate neke od dijeta. Osim toga, zbog svojih lekovitih svojstava i niske koncentracije ugljenih hidrata, veoma je pogodna za dijabetičare, pa im se često i preporučuje.

Priprema čaja
Za pripremu ovog lekovitog napitka potrebno vam je nekoliko sitno iseckanih svežih mušmula. Njih prelijte sa 2 dl vruće vode, poklopite i ostavite oko sat vremena. Nakon toga ga procedite, a kao takvog ga možete piti dva do tri puta dnevno, jer će čaj od mušmule izuzetno blagotvorno deluje na vaš organizam.

Džem
1 kg mušmula
1 kg meda
0,7 l vode
Vodu prokuvajte u šerpi i dodajte med. Mešajte dok se ne sjedini, a očišćene mušmule potom ubacite i kuvajte 50 minuta do sat vremena, uz neprestano mešanje. Nakon toga, prespite vruć džem od mušmula u staklene tegle i dobro ih zatvorite i odložite na hladno mesto. Već sutradan možete da jedete ovaj ukusan i zdrav domaći pekmez.

Liker od mušmula
250 gr mušmula
2 dl vode
130 gr žutog šećera
5 dl 40% vinjaka
Mušmule operite i potom im odsecite peteljke i cele ubacite u staklenu bocu koja ima široko grlo. U loncu prokuvajte vodu i šećer i ostavite da se malo ohladi. Sipajte smesu u flašu preko voćki i potom dodajte i vinjak. Zatvorite bocu i ceo sadržaj dobro promućkajte.
Ovako pripremljen liker od mušmula potrebno je da protresete svakog dana i da ga ostavite da odstoji oko dve nedelje na sobnoj temperaturi. Nakon toga procedite ga kroz tanku gazu i prespite u drugu bocu.