ZAŠTO JE DOBRO DA KOSU NEGUJETE ULJEM ŠARGAREPE

by | 09.12.2021

Poboljšava cirkulaciju krvi, obnavlja i jača kosu, a takođe je štiti od gljivica i bakterija, uključujući i one koje izazivaju perut

Svi dobro znamo koliko je šargarepa dobra ne samo za naš vid, već i za ceo organizam: samo jedna velika šargarepa može da obezbedi više od 200% dnevnog unosa vitamina A.
Osim toga, ovo korenasto povrće je bogato vlaknima, kalijumom i beta-karotenom. Ali malo nas je ikada razmišljalo o korisnim svojstvima šargarepe za kožu i kosu. Seme i koren šargarepe ne sadrže ništa manje hranljivih materija od samog povrća, a od njih se pravi organsko ulje bogato vitaminima i masnim kiselinama.
Ulje šargarepe ima regenerativna, zaštitna, antibakterijska i antihipertenzivna svojstva, zahvaljujući kojima poboljšava cirkulaciju krvi, obnavlja i jača kosu, a takođe je štiti od gljivica i bakterija, uključujući i one koje izazivaju perut i inhibiraju rast. Ista svojstva ulja šargarepe se bore sa ispucanim vrhovima, sprečavaju gubitak kose, stimulišu rast kose, a vitamini A, B, C i E, kao i fosfor i magnezijum u njegovom sastavu, štite kosu od UV zraka i zagađene životne sredine. Osim toga, ulje šargarepe savršeno hidrira kosu i kožu glave, što je još važnije u jesenjem i zimskom periodu.
Ulje šargarepe je idealno za one sa finom, suvom i kovrdžavom kosom i za one koji žele da ojačaju svoju kosu i učine je mekšom i svilenkastom.
Kako ulje šargarepe koristiti u kućnoj nezi?
Stručnjaci preporučuju nanošenje ulja od šargarepe na koren kose i kožu glave ne više od 1-2 puta nedeljno. Može se koristiti i kao hidratantna krema za vrhove tako što ćete ostaviti ulje na kosi nekoliko sati, a zatim ga isprati šamponom. Oni sa suvom ili kovrdžavom kosom mogu ostaviti ulje na kosi preko noći. Ulje ne samo da štiti kosu od lomljenja, već i podstiče oporavak i čini je mekom i sjajnom.