NAJBOLJI PRIRODNI LEKOVI ZA REUMU

by | 09.12.2021

Kada je temperatura niža, a vlažnost veća, sve je više onih koji se žale da osećaju bolove u kostima, zglobovima i mišićima, teško ustaju, a pokreti su im ograničeni 

 

Kod lečenja reume veoma je važna zdrava ishrana, pa oni koji do sada nisu imali naviku da se zdravo hrane, obavezno moraju da koriguju ovaj životni segment. Neophodno je ojačati imunitet, a prirodni lekovi, između ostalog, upravo tome doprinose.

Ren 

Znate da je ren savršen prirodan čistač organizma i kao takav utiče na celokupno zdravlje. Ren sadrži eterično ulje i mnoge druge sastojke koji su delotvorni u borbi protiv reume. Ren možete koristiti kao obloge za reumu uz dodatak još nekih lekovitih biljaka (na primer crni luk). Ove obloge znatno mogu ublažiti reumatske bolove. Za reumatske bolove možete koristiti i tinkturu rena kad god osetite bolove, tako što ćete ga utrljavati na bolno mesto.

Bela vrba 

Veoma moćan prirodan saveznik u borbi protiv svih reumatskih tegoba. Lekoviti deo ove biljke je glatka kora koja se guli sa grana i suši u rano proleće jer tada sokovi bele vrbe bujaju. Kora bele vrbe se preporučuje protiv raznih upala, a zagovornici prirodne medicine kažu da je naročito delotvorna za reumu i artritis. Lečenje preparatima od bele vrbe se ne preporučuje duže od tri nedelje i nikako ih ne smeju koristiti osobe koje su alergične na aspirin. Za reumu možete piti čaj od bele vrbe. Jednostavno, dve kašičice osušene i samlevene kore bele vrbe prelijte sa 150 ml hladne vode, stavite na šporet i sačekajte da proključa. Ostavite pet minuta da se ohladi, procedite čaj i pijte tri šolje dnevno. Zbog sadržaja salicina, čaj od bele vrbe za reumu nikako ne smete piti duže od tri nedelje.

Kopriva

Potrebno je da osam grama osušene koprive prelijete sa pola litra ključale vode, procedite i pijete po želji. Takođe, masiranje svežom koprivom koja žari može umanjiti bolove. Veoma je važno da površina koju masirate bude mala.

 Med i kantarion

Dva kilograma meda pomešajte sa po dve kašike sitno samlevenog lista i cveta kantariona, lista ruzmarina, cveta brđanke, lista belog jasena, lista breze i korena zglobače. Ostavite na sunčanom mestu dvadesetak dana, pa mažite obolela mesta četiri dana uzastopno. Nakon toga napravite pauzu od petnaest dana, pa nakon toga ponovite tretman.

 Đumbir

Kao što već znate, đumbir je biljka koja ima mnoštvo lekovitih svojstava, pa je sjajan prirodan lek i za reumu. Đumbir je idealan prirodni lek za reumu jer sadrži supstancu sličnu aspirinu, pa tako ublažava bolove. Obloge od đumbira šire krvne sudove i poboljšavaju cirkulaciju, pa se posebno primenjuju kod reumatskih bolova.

 Čičak 

Za reumatske bolove pogodan je i čaj od čička. Jednostavno, kašiku sitno iseckanog korenja i lišća čička kuvajte u pola litre vode oko pet minuta, poklopite i ostavite da odstoji, potom ga procedite i pijte.

Kupus 

Obloge od kupusa su veoma delotvorne za reumatske bolove. Jednostavno izvaljajte list od kupusa flašom i privijte ga na bolno mesto. Umotajte ga suvom pamučnom tkaninom i pričvrstite zavojem. Obloge menjajte tri puta dnevno.

 Orah

Pomešajte litar nerafinisanog maslinovog ulja i deset kašika iseckanog orahovog lista. Držite ga mesec dana na sobnoj temperaturi i svako­dnevno ga promućkajte po nekoliko puta. Nakon mesec dana, ovim uljem masirajte bolna mesta.