ZAŠTO JE DOBAR MANUKA MED?

by | 02.09.2021

Najzdravija vrsta meda potiče sa Novog Zelanda gde ima status leka kod domorodaca

Zbog svoje dugogodišnje izolacije od ostatka sveta i zbog svoje specifične ostrvske biogeografije, Novi Zeland ima izrazito bogatu floru i faunu. U tom podnevlju raste i manuka drvo. Manuka je zimzeleno drvo i raste na širim područjima Novog Zelanda i delova Australije. Cveta leti, a intenzivan miris koji daju njegovi lepi, crveno-roze cvetovi, izuzetno je medonostan.
Med od manuke je poznat posebno po svojim izuzetnim antibakterijskim svojstvima koja nisu prisutna ni u jednom drugom medu.
Faktori koji doprinoses pecifičnom efektu ovog meda su visoka koncentracija prirodnih zdravih sastojaka, nizak sadržaj vode, mala kiselost i prisustvo specifičnih terapeutskih jedinjenja.
Kada se postavi na ranu, efikasno leči infekcije i koristi se kada antibiotici ne pomažu. Takođe, pomaže kod operkotina, umiruje bol i poboljšava zarastanje rana, a dobar je i protiv čireva.
Može biti od pomoći i kod sledećih problema: ekcem, dermatitis, akne, gljivične infekcije, zapaljenja, astma, alergije, osipi i čirevi, anemije, digestivni problemi.
Ne pravi se svaki manuka med na isti način.
Zavisno od godišnjeg doba i porekla, aktivne supstance u njemu se razlikuju, a jačina meda se označava UMF faktorom – što je broj veći, med je jači.
Manuka med može se koristiti kao dodatak uz medicinsku od strane lekara propisanu terapiju.
Manuka med je, prema rezultatima naučnih studija efikasan protiv 250 vrsti bakterija i virusa.
Sadrži enzim koji dovodi do pretvaranja jedne vrste ketona dihidroksiacetona u metilglioksal (MGO) koji je glavna antibakterijska komponenta. Za razliku od antibiotika, manuka ne stvara otporne bakterije. Ima blagotvoran i snažan uticaj na probleme disajnih puteva kao što su hronični bronhitis, bronhijalna astma, upala sinusa.
Manuka deluje na podizanje imuniteta.
Smatra se efikasnim čak i protiv helikobaktera – uzroka većine čireva na želucu, kao i uporne ešerihije koli.
U nekim naučnim radovima, koji su objavljeni u Medical Journal of Australia, dokazano je da je manuka med efikasan u borbi protiv anemije.
Med koji dolazi sa novozelandskih stabala ima specifične sastojke koji sadrže visok nivo fenolnih jedinjenja i kao rezultat toga moćna antioksidantna, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva.

Originalni novozelandski Manuka med, Manuka med sa pčelinjim otrovom i Manuka med sa matičnim mlečom možete kupiti u  prodavnicama Magičnog bilja u Beogradu u Brankovoj 16, Maksima Gorkog 25 i Zaplanjskoj 32 (TC Stadion), naručiti telefonom: 011/2420 955, mejlom: [email protected] ili preko internet prodavnice ovde