NABOLJI ČAJEVI ZA BOLJE VARENJE

by | 03.09.2021

iljke rešavaju sve stomačne tegobe – od grčeva i  gasova, do zatvora i nervoznih creva

Šolja toplog čaja donosi brojne zdravstvene benefite, jer je u mogućnosti da na prirodni način rešava mnoge tegobe. Najbolji čaj za varenje jedan je  od sedam vrsta koje preporučuju svetski medicinski stručnjaci.   
Neki biljni čajevi poznati su da imaju sposobnost da pomažu varenje i leče digestivne probleme kao što su dispepsija (hroničan bol u gornjem stomaku) i problemi sa gasovima.  
Sledećih sedam vrsta čajeva upravo su namenjene rešavanju problema sa varenjem:

1. Nana  
Čaj od nane poznat je po svojoj moći da ublaži mučninu, dispepsiju i osećaj prepunjenosti u stomaku. Ovaj čaj opušta mišiće creva i vrlo je efikasan u otklanjanju sindroma iritabilnog creva.

2. Zeleni čaj
Zeleni čaj ima puno antioksidanata i zbog visoke koncentracije katehina u sebi može da ubije bakterije helikobakter pilori, koje uzrokuju čir želuca.  Zeleni čaj može efikasno pomaže u borbi protiv ovih bakterija, a pri tom ne šteti korisnim bakterijama koje se nalaze u crevima i zbog toga je on jedan od veoma bezbednih načina za lečenje infekcija uzrokovanih ovom bakterijom.

3. Kamilica  
Ovaj delikatni čaj koji je napravljen od cvetova kamilice ima umirujuće efekte na ljudski organizam. On može da pomogne u lečenju nesanice, ali isto tako i da se lakše svari težak obrok. Druge pogodnosti uključuju njegovu sposobnost da pomogne kod kašlja, prehlade i bronhitisa.

 4. Komorač  
Ukoliko osećate zatvor, nadutost ili imate iziritiran želudac, čaj od komorača je najbolji način za poboljšanje varenja. Esencijalno ulje u njemu ima visoku koncentraciju estrogena i opušta crevne mišiće, pospešuje grčeve i podrigivanje. Čaj od komorača takođe deluje i na simptome iritabilnog creva, poput nadutosti, grčeva, nadimanja ili dijareje. Veoma je efikasan u smanjenju nivoa kiselina u gastrointestinalnom traktu pa se odlično
može suprotstaviti bakterijama prisutnim u crevima. Takođe je vrlo efikasan u kontroli povraćanja i abdominalnih grčeva
.   
5. Đumbir   
Ako imate uznemireni stomak i osećate se loše, šolja čaja od đumbira može da pruži hitno olakšanje. To će poboljšati vaše varenje i visok sadržaj vitamina B6 daće podsticaj vašeg metabolizma. Ovaj čaj takođe sadrži puno vlakana što će pomoći u rešavanju uznemirenog želuca. Čaj od đumbira je najbolji za probavu ako se traži nešto efikasno u pomaganju sa zatvorom i nadutošću. On je blag laksativ i ima antispazmodična svojstva (protiv grčeva).

6. Limunska trava  
Čaj od limunske trave idealan je izbor za one kojima je potrebna detoksikacija. Poznato je da ova vrsta biljnog čaja ima veoma jaka antibakterijska, protivgljivična i dezinfekciona svojstva, a takođe je i jako diuretsko sredstvo. Čaj od limunske trave može da detoksikuje jetru, pankreas, bubrege i creva. Konzumiranje šolje ovog čaja svakog dana poboljšaće probavu i smanjiti šanse za infekcije creva. Ovaj čaj je potpuno bezbedan za decu, pa čak i ona mogu svakodnevno da popiju bar šolju kako bi olakšali simptome i sprečili infekcije.
   
7. Sena  
List biljke sene je prirodni laksativ jer je bogat izvor senozida, glikozida, flavonoida, derivata antrakinona i prirodne smole. Ove supstance ometaju bakterije prisutne u crevima, a takođe povećavaju pokretljivost creva i rešavaju probleme zatvora. Opstipacija  može da bude neugodan, pa čak i bolan problem, tako da ove tegobe uspešno može da reši čaj od sene, jer stimuliše mišiće debelog creva. Potrebno je biti oprezan sa konzumiranjem ovog čaja, pa je preporuka
da se uzme mala količina i dopusti bar šest sati da prođe od konzumacije kako bi čaj počeo da deluje.