LOBELIJA, LEPA I LEKOVITA

by | 01.09.2021

Ukrasna biljka iz Južne Amerike odlično je sredstvo za iskašljavanje, ublažavanje grčeva i čišćenje tela

Lobelija je dekorativna baštenska i saksijska biljka, koja u našim krajevima raste kao jednogodišnja, dok je upostojbini, tj Južnoj Americi je višegodišnja biljka.
Kada je u pitanju lobelija lekovitost je zaista širokog spektra: olakšava iskašljavanje, deluje protiv astme, otklanja grčeve, podstiče povraćanje, podstiče znojenje, deluje umirujuće, čisti pluća od toksina, podstiče izbacivanje sluzi i sekreta kod bronhitisa i upale pluća.

Tinktura od lobelije:
– 60 g biljke, stabljike, cvetova i listova biljke Lobelia inflata
– 60 g izmrvljenih semena biljke Lobelia inflata
– 470 ml jabukovog sirćeta
Priprema tinkture: neophodno je potopiti biljni materijal lobelije u trajanju od najviše 2 nedelje u dobro pokrivenu bocu. Promućkati minimum jednom dnevno. Iscedite tečnost i koristite prema potrebi. Lobelija tinktura se može koristiti za oralnu primenu i spolja.

Čaj
Lobelija čaj se koristi u sledećim slučajevima:
Lobelija pomaže da se opuste pluća i olakšava disanje, može ublažiti simptome astme, otežano disanje i podstiče otpuštanje sluzi. Čisti respiratorni sistem od sekreta, sluzi i toksina.
Lobelija čaj je veoma koristan kada je u pitanju opuštanje mišića. Ima blag opuštajući efekat na ceo centralni nervni sistem i pomaže opuštanje mišića i nerava bez sedativnog dejstva.

Problemi sa jetrom, žutica kože
1 deo lebelije (Lobelia inflata)
1 deo svilenice (Asclepias tuberosa)
1 deo macine trave (Nepeta cataria)
1 deo gorkog korena (Apocynum androsaemifolium)
Dobro promešati biljke i potopiti 1 čajnu kašičicu ove kombinacije u 1 šolju provrele vode 15 do 20 minuta; procediti.
Doziranje: 2 supene kašike na svaka 2 sata, toplo.

Kisela tinktura od lobelije
60 g semena lobelije, izmvrljeno (Lobelia inflata)
15 g biljke lobelije (Lobelia inflata)
1 čajna kašičica kajenske paprike (Capsicum frutescens; C. minimun)
470 ml jabukovog sirćeta
Priprema i doziranje: kao i tinktura od lobelije.

Sirup od lobelije
70 g biljke lobelije (Lobelia inflata)
1 l destilovane vode
Preparat: Kuvati na tihoj vatri dok se nivo ne spusti na 500 ml. Procediti i u tome rastvoriti 900 g sirovog šećera ili 450 g meda.
Doziranje: 1 čajna kašičica (za kašalj); 1/2 do 1 šolja kao emetik.
Lobelija cveće (lat. Lobelia) je dekorativno baštensko ili saksijsko cveće. Kod nas se uzgaja kao jednogodišnja biljka, dok je u oblastima svog prirodnog staništa (Južna Amerika), sa suptropskom klimom – višegodišnja biljka. Ova interesantna biljka se odlikuje nežnim, sitnim cvetovima, prečnika 1 cm, koji mogu biti: plave, bele, ružičaste i ljubičaste boje – sa žutom ili belom sredinom.
Lobelija cveta kao žbunić visine od 10-25 cm i širine od 10-15 cm. Listovi su zeleni, ali postoje i sorte lobelije koje imaju listove bronzane boje. Ova biljka cveta od početka leta do jeseni, a razmnožava se reznicama i semenom.
Gajenje je moguće u bašti, ali i u visećim saksijama i žardinjerama. U bašti se obično gaji kao ivična biljka. Lobelija dugo cveta, od sredine proleća do rane jeseni, a preko zime zahteva da se unese u zatvoren prostor kako bi se zaštitila od mraza. Možemo reći da je uzgoj lobelije poprilično jednostavan, ukoliko joj obezbedite sve neophodne uslove za rast i razvoj.

lobelija uzgoj
Sadnja lobelije se obavlja krajem maja – početkom juna. Obezbedite joj sunčano mesto, mada toleriše i senku. Možete nabaviti rasad ovog cveća i posaditi ga u pripremljenu zemlju. Zemlja za sadnju lobelije mora biti dobro drenirana, rastresita i humusna. Nakon sadnje, dobro zalijte biljku i vodite računa da zemlja nikada ne bude suva. Lobelije se sade u grupama od po 3-5 biljaka.

lobelija odrzavanje
Nega i održavanje Lobelije
Što se tiče nege i održavanja lobelije, vodite računa o zalivanju, prihrani i orezivanju. Zalivanje lobelije mora biti redovno, ali ne smete preterivati – dovoljno je zaliti je tek da zemlja ne bude suva. Lobelija se skraćuje svega nekoliko centimetara posle prvog ”talasa” intenzivnog cvetanja, kao i čim primetite prve znakove sušenja ovog cveća. Lobelija se orezuje u julu mesecu, tako što se skrati za 1/3 svoje visine, u cilju produžavanja vremena cvetanja biljke za 2 sedmice. Prostoriju gde držite lobeliju treba redovno provetravati.

Razmnožavanje Lobelije
Razmnožavanje lobelije s enajviše obavlja uz pomoć semena. Budući da su njena semena veoma sitna, dovoljno ih je samo pažljivo pritisnuti i navlažiti prskalicom, a nije potrebno pokrivati ih supstratom. Nicanje s eočekuje za 4-6 dana, ukoliko su temperature od 21-24 C.

Razmnožavanje reznicama se obavlja tako što se one u avgustu ili na proleće uzmu sa matične biljke, a treba da budu duge 2-3 cm. Možete koristiti hormon za ukorenjivanje.