VINSKO SIRĆE PROTIV GLJIVICA NA NOGAMA

by | 08.11.2021

Infekcija obično krene sa jednog nokta i polako se širi na ostale

Stopala, tačnije nokti na nogama, mesta su koje gljivice najčešće napadaju. S obzirom da su noge često u cipelama, vlažne i tople, savršena su meta. Infekcija obično krene sa jednog nokta, pa se polako širi na ostale. Zbog gljivične infekcije, nokti gube boju i počinju neprijatno da mirišu.

U kadu ili lavor sipajte jednaku količinu sirćeta i vode. Umočite noge i držite ih petnaest minuta do pola sata. Svejedno da li je topla ili hladna, kada izvadite noge iz kupke, dobro obrišite mokra stopala peškirom. Najbolje bi bilo da postupak ponovite nekoliko puta dnevno, idealno tri puta: ujutru, popodne i uveče.

Smatra se da je još delotvornije od potapanja stopala u lavor sa vodom, stavljanje sirćeta direktno na nokte, odnosno prste. Vredi probati.

Sledeće rešenje je mešavina sirćeta i hidrogen, peroksida u razmeri 1:1. Ovom smesom napunite lavor ili kadu i noge držite dva-tri minuta. U ovom slučaju, stopala se suše na sobnoj temperaturi i inficirani nokti mažu vazelinom.

Možete pokušati i sa mešavion sirćeta i biljnog čaja u razmeri 1:3. Neka vam inficirano područje bude pod dobijenom smesom.

Zavoj potopljen u sirće na mestu infekcije može da stoji tokom celog dana. Ako se proveri mesto pod zavojem, videćete da se infekcija ublažava i da na kraju nestaje.

Sirće može da se unosi i oralnim putem, tri puta dnevno. Iako nema lep ukus, njegovo dejstvo je veoma efikasno. Ukoliko želite da poboljšate ukus, pomešajte sa voćnim sokom, mada se ne preporučuje kako bi brže delovalo.

Ne zaboravite, najbolje za korišćenje je belo sirće koje nije teško naći u prodavnici. Nikako ne kupujte sirće koje nije destilovano. Takođe, ne odustajte dok vam nokat potpuno ne ozdravi, a pokušajte da ne propustite ni dan za tretman. Nov, zdrav nokat potpuno izraste za šest do osam meseci. Najvažnije je da vam stopala tokom tretmana budu suva i nikako ne gubite strpljenje, do željenog efekta će doći.