UKLONITE ZADAH OD ALKOHOLA

by | 29.08.2023

Pojedini čajevi, žvakaće gume i listovi nane su samo neki od predloga za uklanjanje neugodnog zadaha

UKLONITE ZADAH OD ALKOHOLA  

Ako ste se ikada probudili sa mamurlukom i ustima koja mirišu na pivaru, onda znate koliko zadah alkohola može biti neugodan. To može uticati na vaše društvene interakcije, posao, pa čak i odnose.

Kako da uklonite zadah od alkohola

Preduzmite ove mere kako biste zadržali svež dah čak i nakon nekoliko čašica pića.

Pijte vodu i uklonite zadah od alkohola

Jedan od najboljih načina da se rešite zadaha alkohola je da pijete puno vode. Može pomoći u izbacivanju toksina i smanjenju koncentracije agenasa koji izazivaju neugodan miris.

2. Jedite puter od kikirikija

Snažna i specifična aroma putera od kikirikija, u kombinaciji sa njegovom gustom i kremastom konzistencijom, može ostaviti premaz u ustima i grlu.

3. Žvakaće gume

Povećavju proizvodnju pljuvačke što može pomoći da se isperu jedinjenja koja izazivaju neugodan miris u ustima. Izaberite žvakaću gumu bez šećera da ne biste dodavali više šećera u usta, što može pogoršati loš zadah.

4. Kapi protiv kašlja

Kapi protiv kašlja mogu vam pomoći da privremeno osvežite dah. Ukus kapi protiv kašlja nije značajan faktor jer će svaka kap od kašlja pomoći da se prikrije loš miris.

5. Žvaćite listove nane

Pokušajte da žvaćete sveže listove nane. Umotajte dva ili tri lista mente i dobro ih prožvakajte. Zatim ih samo držite među zubima. Ako počnu previše da trnu, uzmite brzi gutljaj vode, ali nemojte gutati vodu i listiće!

6. Žvaćite kardamom

Ako želite da sakrijete miris alkohola u dahu, pokušajte da žvaćete malo zelenog kardamoma. Ovaj začin sadrži moćan sastojak cineol, koji je dobar u borbi protiv bakterija i infekcija koje izazivaju loš zadah.

7. Pijte kafu ili crni čaj

Svi znamo da dah kofeina može biti nadmoćan. Konzumiranje jedne ili dve šoljice kafe ili crnog čaja može privremeno prikriti miris alkohola.

Nedavna studija je pokazala da oba napitka imaju kratkoročni efekat na smanjenje nivoa isparljivih sumpornih jedinjenja (VSC), koji su odgovorni za loš zadah. Ovaj efekat može biti posledica antimikrobnih i antioksidativnih svojstava kofeina. 

8. Popijte malo zelenog čaja i neutralisaće zadah od alkohola

Zeleni čaj može pomoći u smanjenju lošeg zadaha uzrokovanog alkoholom. Pored toga, ovaj čaj ima veću koncentraciju cinka, koji igra važnu ulogu u smanjenju zadaha od alkohola.

9. Pijuckajte čaj od nane

Čaj od nane ima osvežavajući ukus i miris koji može pomoći u borbi protiv lošeg zadaha. Pijuckanje šolje ovog čaja nakon pijenja alkohola može vam pomoći da osvežite dah i zadržite sladak miris.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: Michelle Lee Photography / gettyimages.com