KRONOVA BOLEST: 10 SAVETA ZA UBLAŽAVANJE SIMPTOMA

by | 29.08.2023

Dok je medicinski tretman od suštinskog značaja, ovi saveti takođe mogu da vam pomognu

KRONOVA BOLEST: 10 SAVETA ZA UBLAŽAVANJE SIMPTOMA  

Kronova bolest je hronična upala digestivnog trakta koja dovodi do neprijatnih simptoma kao što su bol u stomaku, dijareja i umor.

Kronova bolest: Kako olakšati stvari

U ovom tekstu pozabavićemo se nekim kućnim lekovima koji mogu da budu sjajna dopuna medicinskom tretmanu. Oni dodatno mogu pružiti dodatno olakšanje od neugodnosti povezanih sa ovim stanjem.

Kronova bolest: Kućni lekovi

Donosimo vam nekoliko korisnih saveta koje mogu da budu od pomoći:

1. Dodajte probiotike u ishranu

Veruje se da mikrobiom creva, odnosno bakterije u crevima, igra ulogu u slučaju ove bolesti. Probiotici su dobre bakterije koje mogu pomoći u balansiranju crevnog mikrobioma i mogu biti potencijalna terapija za Kronovu bolest, prema Kanadskom društvu za istraživanje creva. Stručnjaci takođe savetuju da u ishranu uključite i prebiotike, kao što su jabuke i zob, jer oni mogu biti korisni.

2. Kurkuma

Kurkuma je začin sa antiinflamatornim i antioksidativnim delovanjem koji može pomoći u smirivanju upale u crevima. Zato obvezno dodajte malo ovog začina u jelo.

3. Pijte sok od aloje svaki dan

Aloe vera gel sadrži specijalna hemijska jedinjenja (fitohemikalije) koja pomažu u smanjenju upale i podstiču zarastanje debelog creva.

4. Ulje peprminta

Neki istraživači su otkrili da ulje peperminta, koje sadrži mnogo biofenola, može da učini čuda za ljude sa Kronovom bolešću. Pre uzimanja ovog ulja konsultujte se sa lekarom.

5. Uzimajte kapsule bosvelije (Indijski tamjan)

Drvo bosvelija raste u Indiji, a ljudi već godinama koriste njegovu smolu u tradicionalnoj medicini. Bosvelinska kiselina ekstrahovana iz smole bori se protiv upale. Otkriveno je da blokira enzim koji se zove 5-lipoksigenaza, koji je odgovoran za upalu kod bolesti iritabilnog creva. Pokazalo se da smanjuje otok i upalu u tankom crevu, što može doneti olakšanje osobama sa Kronovom bolešću.

6. Pijte čaj od đumbira svaki dan

Đumbir je začin sa antioksidativnim moćima. Đumbir i njegova komponenta, zingeron, dobri su za creva. Oni pomažu da se smiri faktor u vašem telu koji se zove NF-kB, koji izaziva upalu. Iako đumbir nije magični lek, može biti koristan dodatak vašem celokupnom planu lečenja Kronove bolesti konzumiranjem čaja od đumbira.

7. Ujutru i uveče uživajte u zelenom čaju

Zeleni čaj je bogat polifenolima, a jedan od njih se zove katehin. Ovi polifenoli deluju kao moćni antioksidansi koji ublažavaju upale.

8. Dodajte određene namirnice u ishranu

Određene namirnice imaju sposobnost da se bore protiv upale povezane sa Kronovom bolešću i čine da se osećate bolje:

  • Banane i maline
  • Tikvice, kuvana šargarepa i boranija.
  • Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama kao što su masna riba (losos, tunjevina i skuša), puter od oraha, čia semenke, laneno ulje i lanene semenke.
  • Kuvani i ohlađeni skrob kao što su krompir, slatki krompir, pirinač i ovsena kaša.
  • Zeleno povrće

9. Budite dobro hidrirani

Dehidracija može biti problem kada ne možete da pijete dovoljno tečnosti ili kada vaše telo izgubi mnogo tečnosti. Ovo se može desiti ako imate česte dijareje.

10. Upravljanje stresom

Suočavanje sa Kronovom bolešću može biti teško i potpuno je normalno da se osećate anksiozno ili potišteno zbog toga. Evo nekoliko načina da vam pomognu da se nosite sa tim osećanjima i upravljate njima:

  • Odvojite malo vremena da se opustite i usredsredite na svoj dah. Može vam pomoći da smirite svoj um i telo.
  • Meditacija može biti od pomoći u smanjenju stresa.
  • Probajte jogu ili tai či. Ove vežbe su nežne i spore i dizajnirane su da promovišu opuštanje, ravnotežu i opšte blagostanje.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: eternalcreative / gettyimages.com