6 saveta koji mogu da pomognu da se ublaže simptomi masne jetre

by | 24.04.2024
6 saveta koji mogu da pomognu da se ublaže simptomi masne jetre

Bolest masne jetre je jedna od onih vrsta bolesti koja se infiltrira u vaš sistem bez izazivanja uočljivih simptoma. Obično se otkrije kada bolest uznapreduje. U tom slučaju neizbežene su neke promene u načinu života.

 

Bolest masne jetre je jedna od onih bolesti koje tiho napadaju vaše zdravlje. Javlja se kada dođe do prekomernog nakupljanja masti u jetri i tada dolazi do oticanja što može trajno da ošteti jetru.

Bolest masne jetre: Nužne promene u načinu života

Ako se ne leči, masna jetra može dovesti do trajnih ožiljaka na jetri (ciroze). Masna jetra je obično izazvana prekomernom upotrebom alkohola, suplementima u teretani, injekcijama anaerobnih steroida, gojaznošću i dijabetesom tipa 2.

Postoje razni drugi faktori koji mogu doprineti masnoj jetri. Međutim, masna jetra se može rešiti pre nego što se pogorša. Nekoliko prilagođavanja ishrane i načina života, kao i medicinski tretman, mogu pomoći da se preokrene masna jetra. Ovo su neki od saveta:

​​Redovna fizička aktivnost​

Česta vežba je neophodna za lečenje bolesti masne jetre. Treba težiti da se bavite vežbama umerenog intenziteta, kao što su brzo hodanje, vožnja bicikla ili plivanje, najmanje 30 – 45 minuta pet dana u nedelji.

Bolest masne jetre i šećer u krvi​

Povišeni nivoi šećera u krvi mogu dovesti do razvoja bolesti masne jetre. Konzumirajte manje slatke hrane i pića i umesto toga birajte složene ugljene hidrate poput onih u celim žitaricama, voću i povrću. Ovo će takođe pomoći u smanjenju simptoma bolesti masne jetre.

​​Smanjite konzumaciju alkohola​

Smanjite unos alkohola jer može oštetiti vašu jetru i pogoršati bolest masne jetre. Potpuno izbegavanje alkohola je najbolji način delovanja ako imate bolest masne jetre. Ako je vaša jetra zdrava, s vremena na vreme konzumacija alkohola na društvenim događajima može biti dozvoljena.

Obogatite tanjir zelenim namirnicama

Jedite više zelenog lisnatog povrća umesto pržene i masne hrane. Konzumiranje previše masnih namirnica može povećati unos kalorija, što može dovesti do gojaznosti. Konzumiranje ribe, orašastih plodova, semenki, biljnih ulja, sojinog ulja i druge hrane bogate mastima pomoći će u smanjenju masti u jetri i lečenju masne jetre.

Skinite višak kilograma​

Da li ste znali da se masnoća u jetri može smanjiti čak i malim smanjenjem težine? Prema istraživanju u časopisu Gastroenterology, smanjenje telesne težine za čak 10% može pomoći u smanjenju upale i masti u jetri. Nekoliko drugih studija je pokazalo korisne efekte upravljanja težinom na masnu jetru.

Henadzi Pechan / gettyimages.com