Suve šljive su izvor dijetetskih vlakana i pomažu u mršavljenju – tri recepta

by | 24.04.2024
Suve šljive su izvor dijetetskih vlakana i pomažu u mršavljenju - tri recepta

Suve šljive mogle bi da pomognu u mršavljenju. Naime, sadrže dijetetska vlakna koja poboljšava prolaz hrane kroz gastrointestinalni trakt što dovodi do redovnog pražnjena creva. 

 

Šaka suvih šljiva (5 komada) sadrži 3 g dijetetskih vlakana. Ova užina pokriva do 13% potrebe organizma za vlaknima, što poboljšava prolaz hrane kroz gastrointestinalni trakt. Međutim, vlakna imaju veoma indirektan uticaj na gubitak težine. Ali izaziva redovno pražnjenje creva.

Suve šljive pomažu u mršavljenju

U jednoj naučnoj studiji, tokom eksperimenata, ispitanici su prijavili da se nakon konzumiranja suvih šljiva njihova glad smanjila. To naravno pomaže u mršavljenju. Ispostavilo se da suve šljive mnogo bolje zadovoljavaju glad i daju osećaj sitosti od čak i šećernih kolačića. Nakon jedenja suvih šljiva, nivo glukoze u krvi i insulina su niži nego nakon jedenja kolačića.

Suve šljive su odlične kao užina. Grčki naučnici su otkrili da jedenje suvih šljiva pre obroka omogućava smanjenje količine konzumiranja glavnog jela.

Kako postići rezultate u mršavljenju?

Prvi recept

Najjednostavniji recept je da se osam suvih šljiva iseckate, pomešate sa čašom kefira sa niskim sadržajem masti i popijete uveče umesto večere. Ostatak vremena treba da jedete kao i obično, ali nemojte da se upuštate u slatkiše i masnu hranu.

Ovaj recept ima izražen laksativni i diuretički efekat, tako da ne treba piti kefir sa suvim šljivama za doručak ili ručak. Međutim, ove bobice ne sagorevaju masti, kao i drugi prehrambeni proizvodi.

Drugi recept

Onima koji ne mogu da se zasiti kefira savetuje se da uzmu 150 g mladog sira i pomešaju sa 6-8 suvih šljiva. Tipično, ovaj metod gubitka težine uključuje večeru 3 sata pre spavanja i lagane vežbe, posebno trbušnjake i hodanje.

U principu, tehnika pomaže u obnavljanju varenja nakon proteinskih dijeta, ali ne treba je dugo da se pridržavate. Možete dobiti pravu stomačnu tegobu koja je praćena grčevima, dehidracijom i gubitkom vitamina i minerala neophodnih organizmu.

Treći recept

Ovo je klasičan recept za čišćenje. Uzmite po 100 g suvih šljiva i suvih kajsija i sameljite ih na mašini za mlevenje mesa. Potom mlevenoj smesi dodajte 2 kašike iseckane trave čaja sene i 50 g lanenog semena. U celu smešu možete dodati 1-2 kašičice meda.

Smeša se čuva u frižideru u staklenoj posudi sa poklopcem. Uzimajte 1 kašičicu ujutru, pre doručka, i 1 kašičicu posle večere. Ovo je jak laksativ i holeretik, ne bi trebalo da eksperimentišete ako imate problema sa jetrom i žučnom kesom.

Pre upotrebe ovih recepata, potrebna je konsultacija sa specijalistom, a naročito ako već imate neke zdravstvene tegobe.

Andrey Zhuravlev / gettyimages.com