UBACITE VITAMINE I MINERALE U KAFU

by | 29.06.2022

Postoji način da se kafa obogati vitaminima, antioksidansima i hranljivim materijama i da tako dobijemo „miks” uživanja i zdravlja. Prednosti su brojne, od podizanja raspoloženja i energije, zaštite srca i krvnih sudova

Često zaboravljamo da u toku dana u organizam unesemo dovoljnu dozu vitamina. Ali, to se ne može reći za kafu – ne samo da većina ljudi svoj dan započinje kafom, već im je ona značajan deo dnevnog rituala, pa i potreba. Postoji način da se kafa obogati vitaminima, antioksidansima i hranljivim materijama i da tako dobijemo „miks” uživanja i zdravlja. Prednosti su brojne, od podizanja raspoloženja i energije, zaštite srca i krvnih sudova, do poboljšanja intimnih odnosa.

 Đumbir i kafa u kombinaciji ublažavaju bolove u mišićima

Đumbir je, pored brojnih drugih zdravstvenih prednosti, efikasan lek da ublaži mučninu. Sadrži moćne antioksidanse i jedinjenja protiv zapaljenja. Takođe, može da smanji bol u mišićima, snizi nivo holesterola i potpomogne varenje.

Priprema: Dodajte đumbir direktno u mlevenu kafu, ne više od jedne kašičice po šoljici. Skuvajte omiljen napitak na uobičajen način.

Ako imate ostatke đumbira u frižideru, izrendajte ih, stavite po kašičicu sa vodom u kalup za led i tako zamrznite. I ovakva hladna kockica đumbira obogatiće kafu, ali pazite i razblažiće je.

 Kafa sa kurkumom poboljšava varenje

Najjača lekovita svojstva kurkume potiču od kurkumina, jedinjenja koje deluje antioksidantno i protiv zapaljenja. Upravo kurkumin pomaže da se očisti jetra, ubrzava varenje i utiče na poboljšanje raspoloženja.

Priprema: Pola kašičice kurkume dodajte u omiljen napitak i dobro promešajte.

Maka u kafi pomaže da se uravnoteži lučenje hormona

Koren make se tradicionalno koristio za povećanje plodnosti, a istraživanja su pokazala i da deluje na ravnotežu hormona. Maka je veoma hranljiva i bogata amino-kiselinama, proteinima i vitaminima.

Priprema: Da bi se maka optimalno iskoristila, preporučuju se tri kašičice dnevno. Jednu kašičicu stavite u skuvanu kafu i dobro promešajte.

Da biste produžili rok trajanja praha od make, čuvajte ga u frižideru.

 Kafa sa cimetom  za snažnije srce

Ako šolju jutarnje kafe pospemo cimetom, dobićemo moćnu i veoma ukusnu dozu antioksidanata. Cimet se hiljadama godina koristi i kao začin i kao lek. Sadrži više od četrdeset zaštitinih jedinjenja i jedan je od najjačih antioksidanata među začinima.

Priprema: Dodajte pola kašičice cimeta u šoljicu kuvane kafe i dobro promešajte. Takođe, kašičicu cimeta možete da stavite u mlevenu kafu i da skuvate na uobičajen način. Zbog maksimalnog užitka i korisnih osobina, savetuje se koriščenje cejlonskog cimeta, koji važi za „pravi”.

Kada u kafu dodamo kakao, bićemo manje depresivni

Kakao je superhrana i jedan od najmoćnijih antioksidanata, kao i snažan biljni izvor gvožđa. Deluje antiin­flama­torno, snižava krvni pritisak, drži holesterol pod kontrolom i poboljšava raspoloženje.

Priprema: Dodajte jednu kašičicu kakaoa u šoljicu kafe i dobro promešajte. Uz dijetetska vlakna, ovako obogaćen napitak obezbediće nam dodatnu količinu antioksidanasa i magnezijum.