TONIK ZA PROŠIRENE VENE

by | 21.05.2023
prosirene-vene_tonik-za-prosirene-vene.jpg

Napravite biljni liniment koji će vam doneti olakšanje

 

Ovaj tonik koristite za proširene vene i kada imate bolove u mišićima. Utrljajte ga noge jedanput ujutru ili uveče. Ako su jači bolovi, onda ga korstite dva puta dnevno. Uvek ga nežno umasirajte prema srcu kako biste zategli i tonirali proširene vene i poboljšali cirkulaciju.

Kako nastaju proširene vene?

Proširene vene ili varikoze na nogama su uočljive pre svega po svojoj plavičastoj i ljubičastoj boji, izdignute, otečene zbog čega mogu da budu bolne. Vene imaju zaliske koji pušta krv u prema srcu i ne dopušta da se krv vraća nadole.

Kad zalisci popuste krv počinje da se skuplja u venama umesto da ide ka vašem srcu. Vene se tada povećavaju. Genetika je glavni uzrok proširenih vena, a trudnoća, kontraceptivne pilule i hormonska terapija samo pogoršavaju stanje vena koje su sklone varikozi.

Recept: Liniment za proširene vene

Pomoć za proširene vene i bolove u mišićima stiže iz prirode. Ovaj recept za tonik je felksibilan. To znači da ne možete pogrešiti ako stavite manje ili više nekog sastojka. Koristite osušeni neven i hajdučku travu, a ako je to moguće upotrebite svež kantarion. Sveže bilje uvek dobro iseckajte.

Sastojci:

  • 1o g hajdučke trave
  • 10 g cvetova nevena
  • 10 g kantariona
  • Ekstrakt hamamelisa

Priprema: Pomešajte bilje, stavite ga u teglu i prelijte ekstraktom hamamelisa. Pritom ne morate da upotrebite celu količinu čajne mešavine, sve zavisi od toga koja je količina ekstrakta hamamelisa. Prelijte ekstrakt preko bilja, tako da ga u potpunosti prelije i odstavite da odstoji dve do tri nedelje uz povremeno mućkanje. Procedite i sipajte tonik u čistu flašu.

Dodatni saveti za proširene vene

Vežbajte: Prepoučuje se šetnja, joga, plivanje ili vožnja biciklom.

Nosite kompresijske čarape: One pružaju dodatan pritisak na vene nogu i sprečavaju zadržavanje krvi u nogama.

Izbegavajte usku odeću: Može da oteža protok krvi.

Izbegavajte cipele s visokom petom: Mogu da izazovu lošu cirkulaciju i nakupljanje krvi u venama.

Podignite noge: Kada god ste u mogućnosti položite noge na podlogu koja je u visini srca. Na taj način se smanjuje pritisak u nogama, a gravitacija će dodatno podstaći cirkulaciju.

Izbegavajte dugo sedenje: Svakih pola sata ustanite i napravite nekoliko koraka ili često menjajte poziciju sedenja.

 

Foto: Madeleine_Steinbach / gettyimages.com