Proširene vene: Recept za domaći tonik koji ublažava simptome

by | 28.11.2023
Proširene vene: Recept za domaći tonik koji ublažava simptome

Proširene vene prema statistici pogađaju više 20% ljudi. Iako je pregled lekara ključan, određene prakse kao i domaći losion mogu da budu od koristi.

Proširene vene ili varikozne vene nastaju kada se plavo-ljubičaste vene, koje su lokalizovane neposredno ispod kože uvećaju, uvrnu i ispupče. U nekim slučajevima su otečene i bolne. Jedan od glavnih uzroka proširenih vena su oštećeni ili oslabljeni zidovi i ventili vena. Kada zidovi i zalisci više ne funkcionišu kako treba, povećana količina krvi se skuplja u venama, što dovodi do njihovog uvećanja i izobličenja.

Proširene vene: Tonik koji može da donese olakšanje

Postoji mnogo faktora zašto su neki ljudi skloniji proširenim venama od drugih. Pored genetskog faktora, produženi pritisak na noge, zbog trudnoće, gojaznosti ili dugog stajanja, može dovesti do proširenih vena. Iako se simptomi razlikuju od osobe do osobe, postoje specifični na koje treba obratiti pažnju:

  • Otečene i teške noge.
  • Otečena stopala i gležnjevi.
  • Koža koja prekriva vene je tanja, suva i često je propraćena svrabom.

 

Kako prirodno lečiti proširene vene?

Postoji mnogo vrsta tretmana za proširene vene. Pored medicinskih tretmana, postoje i prirodni i holistički tretmani koji su se pokazali  efikasnim . Iako su prirodni tretmani pogodni i mogu se raditi kod kuće ili u pokretu, zapamtite da je doslednost ključna da biste iskusili sve prednosti i videli primetne rezultate. Postoji bilje koje ima blagotovrno dejstvo na proširene vene.

Ekstrakt semena divljeg kestena

Ekstrakt semena divljeg kestena se može primeniti lokalno za ublažavanje simptoma proširenih vena i problema sa cirkulacijom. Aktivno jedinjenje divljeg kestena pod nazivom escin pomaže u jačanju zidova vena, smanjenju venske kongestije omogućavajući venama da se lakše skupljaju, a takođe pomaže u smanjenju simptoma bola i otoka. Studija iz 2006. i studija o divljem kestenu iz 2015. potvrdile su njegovu efikasnost u lečenju proširenih vena.

Ulje semenki grožđa

Ulje semenki grožđa bogato je antioksidansima koji mogu pomoći u jačanju krvnih sudova i poboljšanju cirkulacije, smanjujući na taj način vensku kongestiju i pojavu proširenih vena.

Esencijalno ulje smilja

Pokazalo se efikasanim u smanjenju pojave proširenih vena pomažući poboljšanju cirkulacije krvi. Zbog svojih antiinflamatornih svojstava, takođe može pomoći da se smiri upaljeno tkivo i spreči razvoj novih proširenih vena.

Druga esencijalna ulja

Da biste poboljšali cirkulaciju krvi, može da pomogne esencijalno ulje limuna, pomorandže, grejpfruta, čempresa i ruže.

Da biste smanjili upalu i otok, može da pomogne esencijalno ulje timijana, karanfilića, komorača i eukaliptusa.

Da biste smanjili pritisak, može da pomogne esencijalno ulje đumbia, grejpfruta, čempresa, limuna, bosiljka i ruzmarina.

Da biste smanjili nelagodnost i bol, može da pomogne esencijalno ulje bosiljka, čempres i peperminta.

Kompresivne čarape

Kompresivne čarape su još jedan oblik tretmana koji se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa uljima i biljnim ekstraktima. Pritisak koji nastaje nošenjem čarapa komprimuje površinske arterije i vene, pomažući da se ojačaju venski zalisci. Na taj način oni pravilno funkcionišu i efikasno šalju krv nazad u srce bez ikakvih prepreka.

Vežbanje

Vežbanje s manjim intezitetom, poput šetanja ili joge, takođe može pomoćiv telu da prirodno reguliše cirkulaciju krvi, a takođe može pomoći u gubitku težine ako je gojaznost osnovni uzrok.

Recept za prirodni lek za proširene vene

Ukoliko želite da nanostite esencijalna ulja na kožu, zapamtite da se nikada ne koriste samostalno jer su jak koncetrat. Zato se esencijalna ulja uvek razrede s nekim osnovnim uljam kao što je na primer ulje badema, kokosov, od semenki grožđa ili maslinovo. Odnosi mešanja variraju u zavisnosti od vrste ulja, ali su obično ulja za nosače glavna komponenta u formulacijama. Na primer, možete pomešati kap esencijalnog ulja s kašičicom osnovnog ulja.

Da biste napravili sopstvenu „uradi sam“ mešavinu za lečenje proširenih vena, sledite ova uputstva:

Sastojci:

 

  • 30 ml ulja od semenki grožđa
  • 30  ekstrakta divljeg kestena
  • 4 kapi esencijalnog ulja smilja
  • 2 kapi esencijalnih ulja koja poboljšavaju cirkulaciju krvi (pogledajte gore)
  • 2 kapi esencijalnih ulja koja smanjuju otok (pogledajte gore)
  • 2 kapi esencijalnih ulja koja smanjuju pritisak (pogledajte gore)
  • 2 kapi esencijalnih ulja koja smanjuju nelagodnost i bol (pogledajte gore)

 

Sastojke sipajte u tamnu staklenu bočicu dobro izmućkajte. Nanesite tanak sloj na zahvaćena područja i nežno umasirajte u kožu kružnim pokretima. Nanesite ovu mešavinu svako veče pre spavanja. Možete da koristite i kompresivne čarape zajedno sa ovim uljima za još brže rezultate. Čuvajte bočicu na tamnom i hlandom mestu.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com