Telo pati ako mu uskratite dovoljno sna, evo šta se sve dešava

by | 15.01.2024
Telo pati ako mu uskratite dovoljno sna, evo šta se sve dešava

Da li ste se ikada zatekli da pravite naizgled bezopasan kompromis između sati spavanja za posao ili druge obaveze? Vreme je da otkrijemo šta se dešava s telom kada mu uskratite dovoljno sna.

Nedostatak sna uzrokuje više od samo primetnog zevanja i spuštenih kapaka; ima štetne efekte. Otkrivamo vam poteškoće sa kojima se vaše telo susreće kada je ozbiljno lišeno sna.

Šta se dešava s telom ako mu uskratite dovoljno sna?

Naučnici su otrkili da nije baš najbolja stvar ako uskraćujete san zarad nekih drugih obaveza. Ako se povremeno desi i nije tako strašno, ali nekim ljudim se to mnogo češće dešava. U tom slučaju telo trpi i može da ima zdravstvene posledice na duže staze.

Ako uskratite telu dovoljno sna – bićete pospani celog dana

Jedan od neposrednih efekata neispavanosti je dnevna pospanost. Ovo može dovesti do toga da se osećate iscrpljeno, pospano i manje budni. To će naravno oslabiti radne aktivnosti i verovatno povećati rizik od nesreća.

Telu je teško da ostane budno i pažljivo tokom dana kada je lišeno sna. Ovo je rat ne samo protiv pospanosti, već i protiv koncentracije i produktivnosti. Zamislite da se tokom dana osećate stalno dezorijentisanim, kao da čak i najosnovniji poslovi zahtevaju penjanje po planini.

Otežana mentalna funkcija

Kada ne spavate dovoljno, vaš mozak se pretvara u bojno polje. Učenje, fokus i donošenje odluka spadaju među najopterećenije kognitivne procese. Emocionalna nestabilnost i promene raspoloženja postaju neželjeni saputnici.

Čini se da vaš mozak ima problema sa obradom informacija i donošenjem odluka jer mu je baterija prazna. Zaboravite na dostizanje svog maksimalnog mentalnog potencijala; nedostatak sna prebacuje mozak u režim preživljavanja, dajući prioritet samo najvažnijim zadacima u odnosu na složene mentalne operacije koje vas održavaju informisanim i produktivnim.

Slabi imunitet

Nedostatak sna narušava odbrambeni mehanizam tela, čineći vas ranjivijim na bolesti i infekcije. Smatrajte svoj imuni sistem barijerom koja vas brani od napada bakterija i virusa.

Zamislite taj štit sada kada ima pukotine. Odjednom, obične prehlade postaju više od obične smetnje, a vašem telu je teško da se oporavi od bolesti sa kojima bi se zdrav imuni sistem lako nosio.

Povećanje težine

Nedostatak sna utiče ne samo na vaše mentalno stanje, već i na vaš metabolizam. Preterano uživanje i gojaznost mogu biti posledica promena u apetitu i metabolizmu. Hormoni stresa kao što je porast kortizola, što dovodi do upale i insulinske rezistencije, zbog čega je povećanje telesne težine često povezano sa nedostatkom sna.

Spavanje utiče na unutrašnji sat vašeg tela, koji kontroliše hormone koji izazivaju glad. Ova delikatna ravnoteža je narušena dugom sna, što povećava žudnju posebno za visokokaloričnom i slatkom hranom. Pre nego što to shvatite, vaša žudnja za ponoćnim grickalicama se pretvara u redovne posete, što povećava nepomične kilograme.

Problemi sa srcem i krvnim pritiskom

Nezdravu simfoniju vašeg kardiovaskularnog sistema vodi um lišen sna. Nedostatak sna povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao što su visok krvni pritisak, srčani udari, moždani udari i nepravilni otkucaji srca. Nedostatak sna čini da vaše srce radi teže i povećava rizik od kardiovaskularnih problema.

Pheelings Media / gettyimages.com