SVINJSKA MAST: ZA I PROTIV

by | 14.11.2022

 Dugo se smatrala opasnom po zdravlje, ali dokazano suprotno

 

Osim što kilogram masti zamenjuje četiri litra ulja, za kupovinu ove namirnice će vam biti potrebno čak četiri puta manje novca nego za ulje. Zato su građani počeli da se okreću ovoj namirnici.

Svinjska mast dugo se smatrala opasnom po zdravlje, ali dokazano je od strane brojnih stručnjaka kako je margarin, koji je godinama bio zamena za mast, opasniji i štetniji.

Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola. U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego što ima u maslacu.

Manje štetnih radikala

Svinjska mast ima vrlo visoku tačku ključanja, tačnije svoju strukturu ne menja i prilikom zagrevanja iznad 250 stepeni. Namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih topljivih namirnica poput maslaca prženjem povećavaju.

Naravno, pržena hrana se ne preporučuje u velikim količinama, ali kada to i radite najbolja opcija za podlogu prženja je mast koja će hrani dati i onaj poseban ukus kakav pamtimo iz tanjira naših baka.

Zdrave masnoće

Masnoće iz masti imaju svoje prednosti i dokazano je kako su telu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, naravno u znatno smanjenoj količini.

Mast sadrži kalorije, ali istraživanja su potvrdila da je reč pri tome o zasićenim mastima koja stvaraju osećaj sitosti, a prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciju vitamina.

Svinjska mast dokazano sadrži holesterol koji se u telu, pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma.

Svinjska mast kao lek je neverovatno dobra za celokupno zdravlje, iako joj se često daje epitet da je štetna za ljudski organizam. Naime, ovaj prirodni melem je najzaslužniji za dugovečan život naših predaka. Neki od njih su doživeli duboku starost, jer nisu imali zdravstvenih problema kao što je to slučaj danas.

Zdrave kosti

Za zdrave kosti potreban je kalcijum, koji danas veoma retko unosimo putem hrane. Za one koji su netolerantni na laktozu, pravi izbor je svinjska mast za zglobove i kosti. Baš ona sadrži velike količine vitamina D.

Ovaj vitamin ima značajnu ulogu u apsorpciji kalcijuma. Zato je korišćenje ovog prirodnog melema veoma važno za zdravlje koštanog tkiva i prevenciju brojnih oboljenja celog skeleta.

Kao što ima blagotvorno dejstvo na kosti, tako i na pluća deluje kao pravi prirodan lek. Za lečenje bronhijalne upale može se koristiti i ovaj prirodan melem, koji će problem eliminisati veoma brzo.

Protiv bronhitisa

Kao lek za bronhitis priprema se tako što se u pola litra mleka skuvaju 2-3 lista podbela. Kada proključa, potrebno je dodati kašičicu loja. Ovaj napitak treba piti svako veče pre spavanja i to po jednu šolju.

Ono što daje još prednosti u doba ove skupoće na stranu svinjske masti jeste činjenica da istu količinu možete tokom spremanja hrana koristiti nekoliko puta, dok ulje posle jedne upotrebe možete samo da bacite.