REUMA: DEVET NAJBOLJIH ČAJEVA

by | 15.11.2022

 U Srbiji tri četvrtine stanovnika boluje od nekog oblika reumatizma. U borbi protiv tih stanja važni saborci su nam biljke

 

Đumbir

Sastojci đumbira blokiraju sintezu materija koje izazivaju bolne upalne procese u mišićima i zglobovima, što rezultuje smanjenjem bola, otoka i ukočenosti.

Pozitivni efekti đumbira na zdravlje mogu se pripisati aktivnim komponentama gingerolima i njihovim produktima.

Kod lečenja reume preporučena doza svežeg đumbira je oko pet grama tri puta na dan, ili gram u sušenom obliku.

 

Beli luk

Sveži beli luk može da pomogne u ublažavanju bola kod reume.

Sadrži natrijum, kalijum, selen, kalcijum, magnezijum, vitamine B, C i D, fitosterole i eterična ulja. Bogat je i alicinom, što mu prema nekim istraživanjima daje efikasnost kod infekcija i upala.

 

Nana 

Nana sadrži značajne agense protiv zapaljenja, pa osobe koje pate od reume mogu da koriste lišća nane za obloge.

Obloge od lišća nane prave se tako što lišće prelijemo toplom vodom i stavimo na bolna mesta. Zavijemo zavojem i ostavimo da stoji neko vreme.

 

Celer

Celer je ukusan začin, za koji je poznato da ima lekovita svojstva, budući da sadrži jedinjenja koja olakšavaju stanja kod reume.

 

Zeleni čaj

Prema istraživanjima zeleni čaj sadrži polifenole, koji bi mogli da pomognu u smanjenju upale i u zaštiti zglobova.

Ovi polifenoli pomažu u otklanjanju bola i u borbi protiv zapaljenja u organizmu, pa kako bi se oslobodili bola kod reume, pijte šolju toplog zelenog čaja, jednom dnevno.

 

Crni biber

Piperin zbog svojih antiupalnih svojstava čini da je crni biber veoma koristan u ublažavanju bolova uzrokovanih reumom.

Ulje crnog bibera nanosimo spolja, utrljavanjem na bolna mesta dva do tri puta dnevno.

 

Kurkuma

I kurkuma i kurkumin, dva dela iste biljke, imaju vrlo jako protivupalno delovanje, i mogu se koristiti za lečenje upale, posebno zglobova. Ali takođe postoje upozorenja da kurkumu treba izbegavati u velikim dozama naročito ukoliko se uzimaju lekovi za razređivanje krvi.

 

Cimet

Kod reume, cimet može biti dobar izbor, ali u umerenim količinama. Prahu cimeta mogu se dodati zobene pahuljice, ili čak i pomorandže za ukusan i zdrav desert.

Svako jutro pomešajte pola kašičice cimeta u prahu sa kašikom meda i smešu pojedite pre doručka.

 

Kora vrbe

Kora vrbe krije u sebi brojne lekovite sastojke, koji su se od davnina koristili za ublažavnje bolova. Kad su istraživači davali ekstrakt kore vrbe osobama s reumatskim bolovima ili bolovima u leđima tri nedelje, videli su značajno smanjenje bola.