STRATEGIJA MRŠAVLJENJA ZA ŽENE U ČETRDESETIM, PEDESETIM I ŠEZDESETIM GODINAMA

by | 06.08.2021

Sledite ova pravila zdravog života koja će pomoći da se bolje osećate i zadržite vitku liniju

Nakon četrdesete

Nivo estrogena počinje brzo  da raste i pada tokom perimenopauze, obično kada je žena u 40-im godinama. Nizak estrogen povezan s gojenjem i metaboličkom disfunkcijom, što može povećat rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Tiroida takođe pravi problem.

Šta uraditi
Proverite hormone. Izbegavajte odlaženje u krajnost, kilogrami se ne dodaju niti gube za nedelju dana. Vežbanje će izazvati promenu nakon nekog vremena i to što se na vagi prvi mesec ne vidi mnogo ne znači da treba odustati.
Jedite sporije, mnogi jedu prebrzo i jedva sažvaću hranu. Obratite pažnju i na mirise, ukuse i teksturu zalogaja.

 Nakon pedesete
Nakon pedesete se dugoročni fizički problemi pojavljuju naizgled niotkuda – 78 % odraslih osoba starijih od 55 godina ima barem jedan. Mnoga hronična stanja, poput dijabetesa, mogu direktno da ometaju gubitak kilograma. Drugi se, poput visokog krvnog pritiska, često leče lekovima koji mogu dovesti do gojenja. Usvajanje zdravijih navika može smanjiti rizik od razvoja hroničnih bolesti. 

Šta uraditi
Posetite lekara. Kontrolišite hronične bolesti.
Pronađite novu vrstu vežbanja – pešačenje je idealno a ako želite jači trening neka on bude pod nadzorom.

Nakon šezdesete i kasnije
Vežbanje može postati bolno zbog bolesti zglobova, mogu se javiti i problemi sa spavanjem. Ovde se obično javlja začarani krug: nedostatak sna može da sabotira napore za mršavljenje, a prekomerna telesna težina ometa  san.

Šta uraditi
Prilagoditi vežbe stanju, a  nesanicu ne shvatati kao normalno stanje. Između noćnog znojenja i povremenih slučajnih buđenja, žene u postmenopauzi učestalo imaju probleme sa spavanjem. Potražite stručnu pomoć, a u međuvremenu pridržavajte se  rasporeda spavanja u izbegavajte obilne obroke i gledanje u ekran pre spavanja.