VODA SA LIMUNOM, CIMETOM, NANOM…

by | 04.08.2021

Šest dodataka uz koje se voda pretvara u čudesan napitak

Najbolja kombinacija za aromatizovanu vodu – sveže ceđeni limunov sok i cimet, karanfilić i nana

Čaša obične vode je najbolji prijatelj organizma. Ona može da postane još blagotvornija ako joj dodate začine lekovitih svojstava. Dobićete super zdrav napitak koji pospešuje probavu i čisti organizam.
Napitak se može praviti i u flaši sa vodom, kako biste mogli da ga ponesete sa sobom na posao i pijete tokom dana. Biće ukusan ako istovremeno dodate dva začina – zajedno dobro idu limunov sok i cimet, karanfilić i listići nane, sok limete i sveži krastavci, a možete i sami da isprobate druge kombinacije.

1. Sveže ceđeni limunov sok ili sok od grejpa
Limun i grejpfrut su odlični izvori vitamina C, vrlo važnog antioksidansa koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u organizmu. Takođe su dobri prečišćivači organizma i podstiču probavu. Iscedite pola limuna ili limete u flašu vode.

2. Sveži listovi nane
Nana, poznata još kao menta, aktivira pljuvačne žlezde i probavne enzime koji pomažu organizmu da apsorbuje hranjive materije iz hrane. Zbog svojih umirujućih svojstava pomaže i kod želudačnih tegoba.

3. Karanfilić
Osim što pomaže kod problema sa probavnim sistemom, uspešno se bori protiv parazita koji mogu da se nađu u ljudskom organizmu. Ubacite u vodu tri do pet celih karanfilića i ostavite da malo odstoje kako bi dali aromu vodi. Kada popijete vodu karanfilić možete da pojedete, samo pazite jer može da bude veoma ljut.

4. Koren đumbira
Đumbir se već vekovima koristi kao lek kod loše probave, grčeva, mučnine i gasova. Uz to, pospešuje cirkulaciju, deluje protivupalno i protiv virusa. Komad đumbira veličine palca nasecite na manje kockice i dodajte ih u vodu. Kao i kod karanfilića, kada popijete vodu đumbir možete da pojedete, ali pažljivo jer je takođe vrlo “aromatičan”.

5. Svež krastavac
Krastavci vodi daju fini osvežavajući ukus, a pošto plutaju možete da ih jedete dok pijete vodu. Pomažu kod uklanjanja toksina iz probavnog sistema i snabdevaju organizam vodom. Ne samo da sadrže antioksidanse i vlakna, već i pospešuju proizvodnju insulina u gušterači. Kriške svežeg krastavca isecite na kockice da biste lakše mogli da ih jedete dok pijete vodu.

6. Cimet
Odličan lek protiv gljivica i virusa, koji pomaže i kod loše probave. Poboljšava cirkulaciju, razgrađivanje masnoća tokom probave i regulisanje glukoze u krvi, tako što usporava vreme potrebno da hrana iz želuca dođe u tanko crevo. Komadić štapića cimeta stavite u vodu i ostvite da odstoji kratko kako bi aromatizovao vodu.