STAVITE RUKE POD VODU I PROVERITE HOLESTEROL

by | 18.10.2022

 Sprečite teška oboljenja na vreme – ateroskleroza sužava arterije na rukama ili nogama, pa mogu da se jave problemi sa cirkulacijom

 

Povišeni holesterol i trigliceridi u krvi predstavljaju opasnost po zdravlje. Ukoliko su nivoi iznad dozvoljenih granica, raste rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja, a koja ako se ne leče pravovremeno, mogu da izazovu teška oboljenja sa fatalnim ishodom.

Kada se ovo stanje zapusti i ne leči na vreme, može doći do razvoja ateroskleroze, opasne bolesti koju prati stvaranje naslaga u zidovima krvnih sudova.

Stručnjaci klinike Mejo ističu da ovo stanje uzrokuje sužavanje arterija i dovodi do lošeg protoka krvi u telu. U zavisnosti od toga koje arterije su zahvaćene, pojaviće se različiti simptomi.

Kada ateroskleroza suzi arterije na rukama ili nogama, mogu da se jave problemi sa cirkulacijom u ekstremitetima i oboljenje perifernih arterija, objasnili su lekari. Kao rezultat toga, ruke postaju manje osetljive na toplotu ili hladnoću, čime se povećava rizik od opekotina i promrzlina.

To znači da kad osoba sa viskim holesterolom, na primer pere ruke, postoji mogućnost da se opeče vrelom vodom, jer njeno telo ne detektuje realnu temperaturu kojoj je koža izložena. Takođe, prilikom pranja ruku ledenom vodom, veoma brzo koža pobeli, a nokti pomodre. Osim toga, često se kao simptom javlja i utrnulost udova i smanjenje temperature površine kože.

Problem sa visokim holesterolom je što često ostaje neprimećen dok se ne pojave ozbiljne posledice. Od povišenih masnoća, po pravilu, obolevaju osobe koje rade takozvane “sedeće” poslove ili pate od neuhranjenosti.