KAKO VAS TELO OBAVEŠTAVA DA NE PIJETE DOVOLJNO VODE

by | 18.10.2022
kako-vas-telo-obavestava-da-ne-pijete-dovoljno-vod_kako-vas-telo-obavestava-da-ne-pijete-dovoljno-vode.png

Najčešći fizički i mentalni signali koji pokazuju da ste dehidrirali su umor, glavobolja, bolovi…

 

Kada telo izgubi više tečnosti nego što se u njega unese tokom dana, dolazi do dehidratacije.

Neki stručnjaci preporučuju osam čaša (od 250 ml) tečnosti dnevno, dok drugi kažu da vodu treba piti kada se oseti potreba. Osim vode, u tečnost se ubrajaju nezaslađeni čajevi, prirodni sokovi bez šećera, supe i čorbe. Koji su simptomi nedostatka vode u telu?

Osećaj umora

Voda prenosi kiseonik do svih ćelija u organizmu, što mu daje snagu i omogućava pravilno funkcionisanje. Ako je ne pijete dovoljno, telo mora da nadoknadi kiseonik i uzima ga iz krvi, a posledica je sporiji rad organizma, što dovodi do zamaranja i pospanosti. Da povratite snagu, u čašu vode sipajte sok od pola limuna, dodajte kašičicu meda, pola kašičice bibera u prahu i prstohvat soli – pijte u jednakim intervalima.

Jaka glavobolja

Kada vas zaboli glava, umesto da odmah popijete tabletu, popijte čašu vode. Nedostatak vode u organizmu usporava cirkulaciju krvi i dotok kiseonika do mozga, što izaziva glavobolju. Stručnjaci kažu da će, ukoliko se nadoknadi tečnost, ova glavobolja će prestati posle pola sata.

Bol u kičmi i zglobovima

Voda podmazuje zglobove i štiti ih od povreda prilikom fizičke aktivnosti ili pada, a njen nedostatak izaziva u njima bol. Osim toga, 80 odsto hrskavice u telu se sastoji od vode. Zato je važno da se ona unosi u dovoljnoj količini. Pojedite dve banane dnevno kako biste nadoknadili kalijum i sprečili grčeve mišića.

Problematična koža

Putem znoja iz tela se izbacuju i toksini koji se nalaze na površine kože. Ako ne pijete dovoljno vode, manje ćete se znojiti, pa će se te štetne materije zadržavati na koži i izazivati bubuljice, zapušene pore, osip. Voda, takođe, hidrira kožu i njen nedostatak izaziva suvoću i pojavu bora.

Stalno ste gladni

Osećaji žeđi i gladi dolaze iz istog dela mozga, pa kada osetite glad, a znate da vam nije vreme za jelo, popijte čašu vode. Ako glad prođe, znači da ste bili žedni. U suprotnom, pojedite nešto. Ako nekoliko puta dnevno popijete šolju jogurta, zasitićete se i umiriti stomak.

Neprijatan zadah

Suva usta i zadah mogu biti simptom dehidratacije. Zahvaljujući dovoljnoj tečnosti u organizmu, pljuvačka ispira ostatke hrane s jezika i zuba, a kad su usta suva, oni će na tim mestima zadržavaju, stvaraju bakterije i izazivaju neprijatan dah.

Tamna boja urina

Jedan od najvidljivijih simptoma dehidratacije je boja mokraće. Normalna boja urina je svetložuta ili providna. Kada je tamna, to znači da ne pijete onoliko vode koliko vam treba i bubrezi ne mogu izbace sve štetne materije iz tela. Da biste nadoknadili tečnost, pijte vodu, čajeve i jedite pileću supu.