SPREČITE GRČEVE U NOGAMA

by | 28.08.2023

Isprobajte ovu jedinstvenu tehniku jer vam može doneti olakšanje

Ako vam se iznenada pojave bolne kontrakcije mišića koje se obično dešavaju noću, onda saznajte kako da sorečite grčeve u nogama.

Kako da sprečite grčeve u nogma

Grčevi se mogu pojaviti na bilo kom delu noge, a nejčešće hvata mišiće listova. Grčevi momu da budu povezani s specifičnim stanjem kao što su trudnoća, dijaliza bubrega, loša cirkulacija krvi, neravnoteža elektrolita, povreda perifernih nerava ili određeni lekovi. Noćni grčevi u nogama povezani su sa vaskularnim oboljenjima, stenozom lumbalnog kanala i cirozom. Grč može trajati od nekoliko sekundi do 10 minuta. Nakon što popusti možete imati bol i osetljivost u nozi nekoliko sati.

Intezivno vežbanje takođe može izazvati grčeve u nogama, posebno ako niste pravilno hidrirani. Dobra vest je da postoje kućni lekovi koji mogu ublažiti simptome.

Kućni lekovi za grčeve u nogama

Pre svega, pijte puno tečnosti tokom dana. Dehidracija može izazvati grčeve mišića, pa je važno da se pobrinete da ostanete hidrirani. Plus, uverite se da dobijate dovoljno elektrolita jer oni pomažu mišićima da pravilno rade, a kada se znojite, gubite ih.

Jedite zdravu ishranu punu voća i povrća. Nizak nivo kalijuma i magnezijuma takođe može izazvati grčeve u mišićima, pa je važno da unosite dovoljno ovih minerala u ishrani.

Isprobajte OLE terapiju

Zanimljiva terapija koja se odnosi na sledeće stvari.

Odmor: Pomaže da se mišići opuste i regenerišu bilo nakon napornih vežbi ili pešačenja tokom dana.

Led: Hlada oblog (led umotan u peškir i prijiven na mesto koje često hvataju grčevi) takođe mogu da vam pomognu.

Elevacija: Na kraju, kada dođete malo podignite noge, možete da ih stavite na jastučiće i opustite se.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: sopradit / gettyimages.com