NISKI TROMBOCITI U KRVI: NAMIRNICE KOJE MOGU DA POMOGNU

by | 28.08.2023

Šest saveta i kućnih lekova koji mogu da povećaju nivo trombocita

NISKI TROMBOCITI U KRVI: NAMIRNICE KOJE MOGU DA POMOGNU

Trombociti igraju vitalnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi jer sprečavaju prekomerno krvarenje. Međutim, neki pojedinci mogu imati nizak broj trombocita (<150.000/μL), stanje poznato kao trombocitopenija, što može dovesti do pojave modrica i krvarenja.

Niski trombociti: Povećajte ih na prirodan način

Evo nekoliko prirodnih načina za podizanje nivoa trombocita u krvi.

1. Crna čokolada

Crna čokolada sadrži flavonoide i korisne antioksidante koji su dobri za zdravlje. Studija je pokazala da konzumiranje 40 g tamne čokolade svakog dana poboljšava funkciju trombocit. Stoga, konzumiranje male količine crne čokolade može da pomogne.

2. Pijte sok od aloje

Utvrđeno je da upotreba ekstrakta aloe vere u određenim dozama normalizuje broj belih krvnih zrnaca, crvenih krvnih zrnaca i trombocita. Veruje se da je ovaj efekat posledica njegovih antioksidativnih svojstava. Konzumirajte pola čaše soka od aloje dnevno ili samostalno ili mešanjem sa drugim voćnim sokovima da biste poboljšali ukus.

3. Pridržavajte se mediteranske dijete

Važno je da u svakodnevnu ishranu uključite različite hranljive materije, uključujući vitamine i minerale. Dobra dijeta koju treba pratiti je mediteranska dijeta koja pomaže u održavanju normalnog broja trombocita i smanjuje rizik od razvoja trombocitopenije.

Mediteranska ishrana je bogata voćem, povrćem, žitaricama, krompirom, pasuljem, orašastim plodovima, semenkama i maslinovim uljem. Uključuje umerene količine mlečnih proizvoda, jaja, ribe i živine uz smanjenje potrošnje crvenog mesa. Takođe savetuje da se ograniči potrošnja prerađene hrane.

4. Vitamini

Dok su vitamini generalno dobri za zdravlje, sledeći vitamini su posebno korisni za normalizaciju broja trombocita.

Vitamin C: Naučnici su otkrili da suplementacija vitaminom C ima određeni uticaj na nivoe trombocita. Vitamin C je antiinflamatorna hranljiva materija koja pomaže u zarastanju rana, jača kapilare i pomaže u apsorpciji gvožđa iz hrane. Neke namirnice bogate vitaminom C uključuju pomorandže, jagode, kivi, ananas, mango, spanać i kelj.

Vitamin D: Igra važnu ulogu u funkciji ćelija koštane srži gde se proizvode trombociti. U stvari, nizak nivo vitamina D je povezan sa autoimunim bolestima. Stoga se potencijalno može koristiti kao tretman za autoimune bolesti uključujući trombocitopeniju. Izvori vitamina D uključuju izlaganje sunčevoj svetlosti, masnu ribu, obogaćene mlečne proizvode i suplemente.

Vitamin K: Neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale. Takođe može biti od koristi za povećanje broja trombocita. Dobri izvori vitamina K uključuju lisnato povrće, meso, jaja i mlečne proizvode.

Vitamin B9: Nedostatak folne kiseline može izazvati trombocitopeniju. Imajte na umu da visoke doze folne kiseline treba koristiti sa oprezom jer može izazvati anemiju i kognitivno oštećenje.

5. Vežbajte

Tokom vežbanja, jetra, pluća i slezina oslobađaju trombocite u krvotok. Neka istraživanja takođe sugerišu da vežbanje može povećati prosečnu veličinu trombocita, mereno srednjim volumenom trombocita.

6. Izbacite alkohol

Obilno pijenje može dovesti do smanjenja broja trombocita ispod normalnog nivoa. Kada prestanete da pijete, često se brzo vraća na normalan broj trombocita.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: mediaphotos / gettyimages.com