Loša cirkulacija: 10 signala kojim vas telo upozorava

by | 11.11.2023
Loša cirkulacija: 10 signala kojim vas telo upozorava

Dobra cirkulacija je ključna za održavanje homeostaze i osigurava da svi sistemi tela dobro funkcionišu. U suprotnom, može da ošteti mozak, srce, jetru i bubrege.

Cirkulacija predstavlja transport krvi i važna je za održavanje zdravih i efikasnih funkcija tela. Dobra cirkulacija obezbeđuje celom telu hranljive materije i eliminisanje otpadnih materija.

Dobra cirkulacija je važna za zdravlje

Krv cirkuliše u različitim strukturama sličnim cevima koje se nazivaju krvni sudovi. Ako oštećeni ili suženi usled bolesti, osoba može da pati od ograničene ili slabe cirkulacije što može dovesti do zdravstvenih problema.

Loša cirkulacija je stanje u kojem deo vašeg tela ne dobija dovoljnu količinu krvi i samim hranljive materije i kiseonik. Sve to je neophodno za dobro funkcionisanje ćelija. Stoga je od vitalnog značaja da budete svesni znakova upozorenja loše cirkulacije krvi koji mogu negativno uticati na zdravlje.

Loša cirkulacija: Koji su znaci upozorenja

1. Otok i slabost u prstima na rukama i nogama

Nedostatak snabdevanja krvlju ekstremiteta dovodi do toga da se javlja otok, slabost, kao i bolovi u prstima na rukama i nogama.

2. Grčevi

Grčevi u donjem delu tela mogu ukazivati na lošu cirkulaciju krvi.

3. Osećaj hladnoće

Cirkulatorni sistem je važan u održavanju telesne temperature. Slaba cirkulacija će uzrokovati da vam je hladnije nego inače.

4. Proširene vene

Odlika loše cirkulacije su proširene vene. To znači da su oslabili zalisci u venama koji kontrolišu pravac protoka. Tada se povećava pritisak u veni zbog čega se uvrću i otiču. Zato vene na nogama imaju plavičastu boju.

5. Konstantan umor

Kada je slabo snabdevanje krvlju , telo nije u stanju da dobije optimalnu zalihu hranljivih materija i kiseonika koji su potrebni za stvaranje goriva za normalno funkcionisanje. To dovodi do pada nivoa energije, a vi se osećate letargično i slabo.

6. Loša kognitivna funkcija

Možete samo da zamislite šta će se desiti ako mozak zbog loše cirkulacije ne bude propisno snabdevanje krvlju. Imaćete problema sa pamćenjem stvari, koncentracijom, donošenjem odluka i drugim kognitivnim funkcijama. Kod ljudi koji pate od Alchajmerove bolesti, slab dotok krvi u mozak takođe može izazvati pogoršanje simptoma.

7. Erektilna disfunkcija

Nedovoljno snabdevanje krvlju reproduktivnih organa zbog loše cirkulacije i može izazvati erektilnu disfunkciju kod muškaraca.

8. Slab imuni sistem

Kada je snabdevanje krvlju ograničeno, antitela se neće transportovati u adekvatnim količinama do mesta patogena, što dovodi do oslabljenog imunološkog sistema.

9. Gubitak kose

Slaba cirkulacija uzrokuje prerano opadanje kose, a takođe utične i na kvalitet dlake.

10. Zatvor

Loša cirkulacija takođe utiče na probavni sistem. Kao rezultat poremećaja krvnog pritiska ili drugih srčanih bolesti može dovesti do zatvora.

Šta možete da učinite za sebe?

Evo kako možete sprečiti lošu cirkulaciju i bolesti povezane sa njima:

  • Hidratirajte pravilno svakodnevno.
  • Nemojte pušiti ili piti previše alkohola.
  • Potrudite se da pravilno držite delo.
  • Vežbajte i ostanite aktivni.
  • Boravite u prirodi kako biste smanjili stres.
  • Izbegavajte previše kofeina.

Pored ovih promena u načinu života, trebalo bi da uključite i ove stavke u svoju ishranu: vitamin C, beli luk i riblje ulje kao suplementi.

Jednostavni kućni lekovi

Ako patite od znakova i simptoma loše cirkulacije, možete isprobati ove brze kućne lekove:

  • Da biste ublažili grčeve, tuširajte se topliom vodom.
  • Stavite topli oblog da biste smanjili otok.
  • Masirajte noge.

Aerobne vežbe su odlična opcija za poboljšanje cirkulacije. Jednostavno svakodnevno hodanje ili trčanje može pomoći. Takođe možete isprobati jogu i vežbe dubokog disanja.

Ako je vaš cirkulatorni sistem tek počeo da slabi, promene u načinu života kao što su zdrava ishrana i svakodnevno vežbanje su dobar početak za održavanje zdravlja.

Ali ako je oštećenje cirkulatornog sistema ozbiljno, ove modifikacije možda neće biti dovoljne da poboljšaju stvari. U tom slučaju, trebalo bi da obavezno posetite svog lekara.

dragana991 / gettyimages.com