SPAVANJE U TROPSKIM NOĆIMA

by | 01.07.2021

Ako zbog toplog vremena noćima ne spavate, primenite neko od ovih sedam rešenja

Kada noćne temperature ne padaju ispod 26 stepeni,  govorimo o tropskoj noći. Većina ljudi tada ima problem sa spavanjem. Kako biste ohladili prostoriju u kojoj boravite donosimo vam nekoliko jednostavnih saveta.
1. Koristite aloe vera gel
Poznato je da aloe vera hladi kožu, a pogotovo ako tubu s ovim proizvodom držite u frižideru. Namažite se aloe vera gelom pre spavanja kako biste se osvežili i istovremeno negovali kožu. Bilo koji losion koji sadrži taj čaroban sastojak dobrodošla je zamena.
2. Isključite električne uređaje u sobi
Svaka najmanja sitnica pomaže u rashlađivanju prostorije kada vladaju nesnošljive vrućine. Uključje laptop, kompjuter, TV ili radio dodatno greju prostor.
3. Bocu vode smestite na ”hladne tačke” tela
Najbolja mesta su zadnja strana kolena i nožni članci, zglobovi ruke, vrat i laktovi. Pritisnite bocu na ove “hladne tačke” tela i tako se osvežite na velikim vrućinama.
4. Spavajte u pamučnim pidžamama
Spavati bez odeće po velikoj vrućini može se činiti sjajnom idejom, ali zapravo vam neće biti tako udobno jer zapravo nema barijere koja bi upila znoj.
5. Jedite često, ali male količine hrane
Trebalo bi da izbegavate konzumaciju previše belančevina tokom velikih vrućina jer je poznato da one ubrzavaju metabolizam i tako greju telo.
6. Tuširajte se mlakom vodom
Može biti jako primamljivo uskočiti pod hladan tuš tokom letnjih dana, ali pametnije je istuširati se mlakom vodom jer na taj način je lakše postići optimalnu temperaturu tela.
7. Kraj kreveta držite pumpicu/raspršivač za vodu
Ovo nije revolucionarna metoda, ali je praktična i efikasno rešenje kada vas usred noći oblije znoj od paklene vrućine.