KOME NE PRIJAJU ŠEĆER, MLEČNI PROIZVODI I SUPLEMENTI VITAMINA A

by | 01.07.2021

Hrana koju bi trebalo da izbegavate ako imate suvu kožu 

Sve što pojedete neminovno se odražava na vašoj koži. Nezdrava ishrana u velikom meri doprinosi lošem stanju kože. Tada je jetra prepuna toksina, a kada ona ne može dobro da funkcioniše, svoj “posao” predaje drugim organima poput kože. Ako imate problema sa suvom kožom, namirnice koje slede bi trebalo da izbacite iz ishrane:

Previše suplemenata vitamina A
Suplementi u obliku vitamina A  prepuni su antioksidanata, a oni su odgovorni za obnavljanje kože, tkiva i ćelija. Međutim, prekomeran unos suplemenata vitamina A može izazvati hipervitaminozu. U takvim slučajevima problemi sa kožom se manifestuju u obliku suve kože i ljuštenja.

Previše mlečnih proizvoda
Ako ne koristite organsko mleko, u organizam uz mleko unosite i te hormone. Oni i više nego izvesno izazivaju akne, suše kožu i dovode do njenog prevremenog starenja.

Prekomerna količina šećera
Šećer je zapravo neprijatelj broj jedan zdrave i lepe kože. Velika količina šećera u krvi slabi imunitet i organi poput jetre zahvaljujući njemu ne mogu pravilno da funkcionišu. Štetne supstance se elminišu iz tela  i putem kože i to dovodi do pojave bubuljica, akni i svakako suve kože. Sve vrste prerađenog šećera bi trebalo da zaobiđete u širokom luku, kako one očigledne tako i one skrivene u sokovima.

Previše kofeina
Baš poput šećera i kofein  proizvodi hormon stresa zvani kortizol. Ovaj hormon može da dovede do dehidratacije vašeg organizma i do ranog starenja kože. S druge strane kofein ima i svojih dobrih strana, poput izlečenja kože koja je oštećena usled sunčevih zraka. Kako biste iskoristili njegove blagodeti svedite konzumaciju kofeina na maksimalno dve šolje kafe dnevno.