PRAVILA ZA SAVRŠEN DOMAĆI LEDENI ČAJ

by | 30.06.2021

Korisite uvek svež čaj u dovoljnoj količini, kuvajte ga na odgovarajućoj temperaturi, dodajte sok od limuna…

Čaj je bogat antioksidantima flavonoidima, koji su najmoćniji kad je čaj svež. Koristite čaj u listićima, a ako ipak koristite kesice pogledajte šta piše na pakovanju: izaberite brendove koji tačno navode odakle čaj potiče.

Osnovna pravila dobrog ledenog čaja:
Filtrirana voda
Čaj ne bi trebalo praviti sa negaziranom mineralnom vodom. Previše minerala iz mineralnih voda u kontaktu sa sastojcima iz lišća čaja mogu stvoriti ne baš prijatan uskus prijatne ukuse.

Temperatura
Ako koristete crni, biljne ili ulog čaj voda treba da provri. Ali za zeleni, beli i svetliji ulong voda treba da bude manje vruća: 75-80 stepeni Celzijusa. Ako čaj kom treba hladnija voda otavite da provri, postaće neprijatno gorkog ukusa.

Dovoljno listića čaja
Za šolju čaja potrebne su jedna do jedna i po kašičica čaja sa velikim lišćem ili cetovima, kao što su zeleni ili čaj od kamilice. Ako čaj pravite od listova koji su gusti i kompaktni, kakva je većina crnih čajeva, uzmi jednu kašičicu. Ako nemate vremena da čekate da se čaj ohladi, napravite ga dvostruko jače  i “ohladite” kocikicama leda.

Koliko je potrebno da listovi ostanu u vodi
Ako ostavite čaj da previše dugo ispušta ukus, može se desiti da u napitku dominiraju tanini i drugi gorki sastojci. Crni čaj i tamniji ulong čajevi treba da stoje 3-5 minuta, a zelenim, belim i svetlijim ulong čajevima dovoljno je 2-3 minuta. Biljne mešavine imaju malo tanina, pa je kod njih manji rizik da predugo stoje.

Savet plus
Ako želite da u frižideru stalno imate dobar i zdrav ledeni čaj, dodajte mu malo limunovog soka. Limunska kiselina i vitamin C pomažu da se flavonoidi očuvaju.

Tagovi: