SAVETI DIJETETIČARA ZA GUBITAK TEŽINE NAKON PEDESETE

by | 07.10.2021

Više hidratacije i kalcijuma, lutein vlakna i redovni pregledi

Posle 50 godina vidljive promene u ženskom telu  neizbežne su. Većina žena nakon menopauze doživi debljanje i vremenom se razviju zdravstveni problemi koji se mogu odložiti pravilnom ishranom.
Prema istraživanjima, žensko telo posle 35. godine svake decenije koja prođe izgubi u proseku 3-5% mišićne mase. Međutim, stručnjaci tvrde da je čak i sa 50 godina moguće smršati ako se pravilno hranite u kombinaciji sa redovnim vežbanjem. Zapravo, kombinacija ne samo da usporava gubitak mišićne mase i kontrolu telesne težine, već štiti i od pojave bolesti kao što su osteoporoza, dijabetes, hipertenzija.

Gubitak težine nakon 50 godina: šta savetuje nutricionista?

Hidratacija i više vode
Hidratacija tela igra važnu ulogu u nadoknadi tečnosti, jer je voda glavna komponenta koja reguliše temperaturu i hemijske reakcije metabolizma. Čuvajte se kofeina i alkohola čija velika konzumacija takođe dovodi do dehidracije, ali i soli koja doprinosi hipertenziji.

Redovni pregledi
Pre bilo kakve promene ishrane, bilo bi dobro da uradite potrebne testove i konsultujete se sa specijalistom kako biste se uverili da sve ide dobro. Doktor će vas definitivno uputiti prema potrebama i možda predložiti specijalizovani plan ishrane. Moramo imati na umu da naša ishrana obezbeđuje sve hranljive materije koje su nam potrebne da bismo bili zdravi i energični.

Koji su bitni elementi potrebni ženskom telu nakon 50. godine?
Kalcijum
Sa menopauzom, ženske kosti brže gube gustinu. Zbog toga bi žene ovog doba trebale povećati unos kalcijuma, koji se uglavnom nalazi u mlečnim proizvodima. U isto vreme, zadovoljavajući unos vitamina D pojačaće apsorpciju kalcijuma, ali i njegovu pravilnu upotrebu u telu. Ovaj vitamin se uglavnom nalazi u masnoj ribi. Naravno, u mnogim slučajevima lekari preporučuju suplemente, jer je ovaj nutrijent rastvorljiv samo u mastima.
Vitamin B12
Vitamin B12 je vitamin rastvorljiv u vodi koji je uključen u metabolizam svake ćelije u ljudskom telu. Posebno je važan za normalno funkcionisanje nervnog sistema i za održavanje zdravlja živaca. Njegov nedostatak može uzrokovati probleme s memorijom. Ima ga u govedini i žitaricama.
Omega 3 masne kiseline
Hiljade medicinskih studija dokazale su svoju blagotvornu ulogu u normalnom funkcionisanju srca, mozga i očiju. Omega-3 masne kiseline takođe imaju svojstvo da snižavaju trigliceride i pospešuju dobru cirkulaciju krvi. Njihovi najbolji izvori su masne ribe, poput lososa, sardina i orasi poput oraha.
Lutein
Lutein pripada antioksidansima. Njegova glavna uloga je da štiti zdravlje očiju i može da suzbije hroničnu upalu kod osetljivih ljudi, poput pacijenata sa koronarnom bolešću. Hrana posebno bogata luteinom je spanać, zelena salata, brokoli, špargle, bosiljak, žumance.
Vlakna
Kako starimo, metabolizam se usporava i bilo bi dobro smanjiti kalorije. Vlakna pomažu pravilnom funkcionisanju creva i ne mogu se razgraditi u telu i stoga se ne vare. Uz njihovu čestu konzumaciju, lakše gubimo na težini, jer nas lako zasićuju. Možemo ih pronaći u voću, povrću, žitaricama i mahunarkama.