DIZAJNIRAN 3D ŠTAMPANI FLASTER KOJI OMOGUĆAVA VAKCINACIJU BEZ IGLE

by | 08.10.2021

Vakcina u vidu flastera sa mikroiglicama mogla bi da olakša odluku o primanju vakcina svih osoba koje pate od tripanofobije

 

Naučnici sa Stanford univerziteta i sa Univerziteta Severna Karolina u Čepel Hilu dizajnirali su 3D štampani flaster za primenu vakcine koji pruža veću zaštitu od tipične vakcine. Trik je u primeni flastera za vakcinu direktno na kožu, koja je puna imunoloških ćelija na koje vakcine ciljaju. Ovakva vrsta vakcinacije mogla bi da olakša odluku o primanju vakcina svih osoba koje pate od tripanofobije, odnosno imaju strah od igala.

Prema rezultatima testa, imunološki odgovor iz flastera za vakcinu bio je 10 puta veći od vakcine koja se primenjuje ubodom igle u mišić ruke, pokazala je studija sprovedena na životinjama koju je objavio tim naučnika u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka SAD . Otkrićem se smatraju mikroigle sa 3D štampom poređane na polimerni flaster i jedva dovoljno dugačke da dođu do kože kako bi isporučile vakcinu.

– Nadamo se da ćemo u razvoju ove tehnologije postaviti temelje za još brži globalni razvoj vakcina, u nižim dozama, na način bez bolova i anksioznosti – rekao je vodeći autor studije i preduzetnik u tehnologiji 3D štampe Džozef M. De Simon, profesor translacione medicine i hemijskog inženjerstva na Stanford Univerzitetu.

Lakoća i efikasnost flastera za primenu vakcina postavljaju put za novi način ubrizgavanja vakcina koje su bezbolne, manje invazivne od injekcije iglom i koje ljudi mogu sami primenjivati. Rezultati studije pokazuju da je flaster za vakcinu generisao značajan T-ćelijski i antigen-specifičan odgovor antitela koji je bio 50 puta veći od injekcije koja se daje ispod kože. Taj pojačani imunološki odgovor mogao bi da dovede uštedu doze, pri čemu flaster za vakcinu sa mikroiglicama koristi manju dozu za stvaranje sličnog imunološkog odgovora kao vakcina koja se isporučuje sa iglom i špricem.

Dok su flasteri sa mikroiglicama proučavani decenijama, rad Stanford univerziteta i Univerziteta Severna Karolina prevazilazi neke prethodne izazove – kroz 3D štampanje, mikroiglice se mogu lako prilagoditi za razvoj različitih flastera za vakcine protiv gripa, ospica, hepatitisa ili covid 19.