10 BILJAKA ZA BRŽE UČENJE I BOLJI RAD

by | 09.10.2021

 Kako što bolje zapamtiti definiciju, u što kraćem roku spremiti ispit, najlakše učiti i imati maksimalnu koncentraciju

Zanimljivo je da su istraživanja pokazala da stariji ljudi koji žive zdravo imaju bolju sposobnost pamćenja od znatno mlađih osoba koje se veoma malo kreću, jedu brzu hranu i mnogo vremena provode ispred računara. Kako što bolje zapamtiti definiciju, u što kraćem roku spremiti ispit, najlakše naučiti lekciju i imati maksimalnu koncentraciju, ali i održati dobru memoriju u trećem dobu? Jednostavno – uz pomoć biljaka i pravilnu ishranu može da se poboljša pamćenje i poveća koncentracija. Ovo je zlatnih deset biljaka koje mogu da pomognu.

Origano
Kašiku divljeg origana staviti u dva decilitra ključale vode, posle deset minuta procediti i dodati med.

Ruzmarin
Može kao čaj, eterično ulje, a pošto se njegovi korisni sastojci apsorbuju kroz kožu, može da se koristi i kao kupka. Čaj se priprema tako što se dve kašičice listića ruzmarina dva minuta kuvaju u decilitru i po vode. Proceđen napitak pije se dva puta u toku dana.

Jarebika
Pet supenih kašika mlevene kore jarebike prelijte sa pola litre vode i kuvajte dva sata na slaboj vatri. Uzimajte trideset mililitara proceđenog napitka tri puta dnevno, pola sata pre obroka. Tretman traje dva meseca.

Ivanjsko zelje
Pedeset grama korena omana, odnosno ivanjskog zelja, prelijte sa pola litra votke. Ostavite da odstoji mesec dana. Uzimajte trideset mililitara tinkture jednom dnevno. Tretman traje dva meseca.

Pšenične mekinje
Jednu supenu kašiku pšeničnih mekinja prelijte sa čašom ključale vode. Sačekajte da odstoji sat vremena. Nakon toga dodajte u odvar još jednu čašu ključale vode pa ostavite da odstoji deset minuta. Popijte dve trećine čaše napitka – tri puta dnevno nakon obroka.

Mirođija
Supenu kašiku semena mirođije prelijte čašom ključale vode, neka odstoji sat. Uzimajte supenu kašiku čaja četiri puta dnevno.

Kokotac
Dve čajne kašičice kokoca prelijte čašom ključale vode pa ostavite da odstoji sat vremena. Konzumirajte trećinu čaše čaja tri puta dnevno uz kašičicu meda.

Timijan
Da bi se poboljšalo pamćenje, dovoljna je i samo jedna šolja čaja od timijana dnevno. Supena kašika listova i cvetova timijana prelije se sa dva decilitra proključale vode.

Šafran
Pola grama se stavi u dva decilitra hladne vode da proključa. Koristi se samo jedan gram dnevno.

Žen-šen
Preporučuje se ljudima koji su izloženi psihičkom ili fizičkom naporu. Čaj se priprema tako što se kašičica osušenog korena prelije se šoljom ključale vode.