RIZNICA VITAMINA: ČAJ OD CRNE RIBIZLE

by | 09.02.2022

  Čaj od crne ribizle efikasan je napitak protiv upala, virusa, odličan za obaranje holesterola i smanjenje posledica pušenja, pojačava znojenje i smanjuje mokraćnu kiselinu u krvi, tinktura ublažava reumatizam

Čaj od crne ribizle efikasan je napitak protiv upala, virusa, za manji holesterol i smanjenje posledica pušenja, pojačava znojenje i smanjuje mokraćnu kiselinu u krvi, tinktura ublažava reumatizam.   

Osim čaja od listova narodna medicina preporučuje i ekstrakt pupoljaka. Ovaj ekstrakt koristi se za stimulisanje sekretona – protivupalnog hormona bitnog kod  adenoma prostate. Ekstrakt je dobar i za materični fibrom, ciste na jajnicima, astmu, emfizam, ekcem i migrenu. Dobrim se pokazao kod hroničnog bronhitisa, alergijskih bolesti, malaksalosti, naročito u starijem dobu.

Ekstrakt pupoljaka crne ribizle dobro reguliše krvni pritisak, dobar je protiv dismenoreje, urtikarije, psorijaze, reumatizma, artroze i artritisa u malim zglobovima. Često se koristi i kod hiperuremije, osteoporoze, upalnih procesa u telu, a pomaže i pri oporavku nakon bolesti.

Zapadna narodna medicina koristi crnu ribizlu za lečenje apscesa, bolesti srca, čira, i za jačanje imunološkog sistema. Često se koristi i kao prirodan lek za bolesti živaca, grla i usta, bolesti disajnih organa, edema, kod prehlade.

Za domaći čaj od ribizle dva prstohvata usitnjenih listova crne ribizle  staviti u dva decilitra prokuvane vode. Nakon dva-tri minuta napitak procediti i popiti. Čaj od listova crne ribizle sprečava stvaranje peska u mokraćnoj bešici. Jednostavnija varijanta je čaj od ribizle u kesicama, koji možete kupiti u prodavnicama biljnog centra Magično bilje.

Čaj od crne ribizle možete kupiti u prodavnicama biljnog centra Magično bilje u Beogradu, u Maksima Gorkog 25, Brankovoj 16 i TC Stadion, Zaplanjska 32, naručiti telefonom: 011/2420-955, mejlom: [email protected], ili preko internet prodavnice ovde

 

Recept plus: tinktura
Sastojci:
    votka (razređen alkohol, votka) – 0,5 l;
    crna ribizla – 400 grama (2 šoljice);
    voda – 200 ml;
    šećer – 250 grama.
Priprema:
 Pomešajte šećer u posudu i vodu i staviti da provri. Kuvati  3 minuta i skloniti s ringle. Dodati izgnječene bobice. Kada se potpuno ohladi dodati votku i zatvoriti. Ostaviti na toplom 18-20 dana. Procediti kroz gazu i sipati u čistu bocu. Dobro zatvoriti i čuvati na hladnom.