RAZBUDITE SE BEZ KAFE

by | 12.09.2022

Postoje namirnice koje podižu energiju a ne sadrže kofein

 

Prva stvar koju mnogi od nas ujutru urade, nakon što se umiju i operu zube, jeste da posegnu za kafom. Mnogi ne mogu ni da zamisle da započnu dan ukoliko ne popiju šoljicu kafe.

Međutim, tu naviku biste mogli i da promenite i da naviknete da se razbuđujete na neki drugi način.

Tačno je da kafa daje osećaj razbuđenosti i energije, ali taj osećaj ne traje dugo, pogotovo ne ukoliko koristite veštačke zaslađivače ili pijete neku od instant mešavina kafe.

Takvi napici će vas samo privremeno “podići”, ali ćete zapravo vrlo brzo ostati bez energije, pa bi najbolje bilo da kafu zamenite nekim drugim namirnicama koje su mnogo bolji razbuđivači

Ovsena kaša

Ovsena kaša ima nizak glikemijski indeks i osiguraće vam dovoljno energije i osećaj sitosti za nekoliko narednih sati, a kada telo ima energije – nije umorno.

Voda

 Najbolje bi bilo da, čim ustanete popijete čašu vode. Isti učinak ćete postići i popodne. Kada zaboravite kad ste poslednji put popili vodu, popijte jednu čašu vode odmah i osiguraćete telu potrebnu tečnost.

Zeleno lisnato povrće

Na prvu možda ne zvuči najprimamljivije, ali zeleno lisnato povrće (spanać, peršun, celer, blitva, kelj…) sadrži veliku količinu B vitamina koji pomaže da se hrana pretvori u energiju. Zato dan, umesto kafom, započnite nekim lepim zelenim smutijem.

Čia semenke

Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u ubrzavanju rada mozga, kao i u borbi protiv umora. Čia semenke imaju i veliku mogućnost apsorpcije tečnosti, pa ubrzavaju metabolizam i učiniće da se osećate hidrirano i držaće vas budnima. Možete ih jesti u zobenoj kaši ili smutiju i na taj način osigurati duplu dozu razbuđivanja.

Jaja

Jaja su proteinska namirnica koja pruža energiju potrebnu za funkcionisanje tokom celog dana. Izbor pripreme jaja je veliki, možete da ih ispečete na oko, napravite kajganu, omlet ili da ih skuvate. Ono što takođe možete da uradite, jeste da kombinujete jaja i neko zeleno lisnato povrće i napravite omlet koji će ujedno biti i energetska bomba.